Jag har inte tänkt mig några speciella belöningar vid mina delmål. Att ha nått de olika vikterna känns som belöning nog för mig faktiskt. Något jag däremot tänkt mig är att köpa någon slags träningsmaskin när jag är under 150 kilo och där någonstans (kanske mindre) även en cykel (riktig och inte träningsmaskin då ;)).
 
Att det kommer vid speciella vikter är inte så mycket belöning (även om man kan se det som det) utan det är framförallt för att jag kan börja använda de först då. Finns i stort sett inga träningsmaskiner, som inte är proffesionella och kostar multum, som tål min vikt. Har sett några som tål upp till 150 kilo. Samma sak med cykel - för däckens skull.
 
Däremot har jag sagt att när jag gått ner en jäkla massa så ska jag unna mig att färga håret hos frissan. Jag har aldrig färgat det hos frissan då jag är för snål för det. Så klipp och färgning blir det i framtiden.. eller ja vi får se om jag kanske blir för snål för att göra det då också, haha.
 
Nej men helt seriöst, den största belöningen är ju ökad hälsa och att få se sina egna framsteg. Vad man har lyckats med. Att det är JAG som gjort det, helt själv. Det är belöning nog.
Egoboost :)
Nästa helg ska vi på dop, sambons brorsons dop. Presenterna var klar sen tidigare men jag hade fått en vision om hur inslagningen skulle se ut. Eftersom jag legat hemma nästan hela veckan har inhandlingen av inslagningsmaterial skjutits upp till idag. Var förresten grymt skönt att göra sig iordning, det vill säga klä sig i något annat än slappokläder här hemma, sminka sig och allt det där.
 
 
Såhär såg jag ut idag.
 
Jag har lovat mig själv att jag ska bli bättre på att göra fina och roliga inslagningar av presenter från och med nu för det blir ju såå mycket roligare om man lägger lite energi på det. Är för övrigt grymt sugen på att slå in julklappar med sånt där brunt papper, enkla "tråd"snören och.. lack? eller vad heter det där röda som man värmer upp?
 
Hur som, bara för att jag är så nöjd så lägger in jag in en bild på doppresentens inslagning. Det är första gången jag arbetar med cellofan och jag ångrar att jag inte gjorde bitarna längre så att det blev mer som stack upp däruppe.. men man kan ju inte vara expert första gången ;)
 
 
Där inne döljer sig en lekmatta med ett teddybjörnshuvud, ett tåg av träklossar och sex stycken mjuka byggklossar som har skallror i sig. Baljan (som dom kallade det i affären) är från rusta för 49 kronor.

Fredag 30 augusti

Frukost - 200 gram yoggi mini jordgubb citron med en näve frysta hallon (betydligt godare med yoggi mini passion, persika och vanilj och hallon än jordgubbsvarianten)

 

Lunch - Chorongryta med ris (rester från igår).

Mellis - Smoothie på frysta hallon, äppelklyftor, lågkalori äppelmos och lättmjölk. Tar mindre mjölk så att det blir en trögflytande smoothie.  

Middag - Parisare med grovt hamburgarbröd, bostongurka. Gurk- och paprikastavar  på sidan om.

Parisare är som en stor falukorv  (i skivor) som man äter som hamburgare. Köpte med 4 skivor från norrlandsresan i somras, finns nämligen inte här nere. Det kanske inte är det nyttigaste (ca 850 kcal för 2 skivor med 2 hamburgarbröd och bostongurka) men det är gott, känns som hemma och jag hade en ensamkväll (sambon var på fotboll på annan ort) så jag unnade mig det :) Misstänkte att det skulle vara mycket kalorier i det men inte SÅ mycket kan jag erkänna, tittade först efteråt!

 
Norrlands guld? Haha :)

Jag har ju i dagsläget uteslutit bröd. I alla fall bröd som man äter som mackor (hamburgerbröd och tortilla och liknande går bra i undantagsfall  även om jag försöker att inte äta det för mycket heller). Egentligen hade jag kunnat äta hårdbröd för jag tycker att det är okej. Anledningen till att jag inte äter det är för att jag missbrukar det så lätt. Både brödet i sig (äter för många) men den absolut största boven är vad jag har på brödet.

Jag har inte ätit smör de senaste åren förutom någon enstaka helg där vi ätit lyxfrukost. Istället för smör har jag ätit philadelphiaost vilket är jättebra, det finns lågprocentiga alternativ där som är goda. För goda. Jag missbrukar det om jag har det hemma. Just nu är jag disciplinerad och har koll på mig själv men det kommer finnas svaga stunder och jag har insett att allt jag kan tänkas missbruka får jag utesluta helt.  Smörgåsrån åt jag förr, missbruk där också så nu köps inte det hem heller. Det är det bästa för mig i alla fall. Upptäcker jag ett dåligt beteende kring en viss matprodukt så ryker den. Vi får se vad som ryker härnäst ;)

Så var den sista vardagen på denna vecka påbörjad. Sista lediga vardagen innan skolan börjar igen, börjar på måndag. Har lite speciell termin nu, är min 5e termin av 6 på högskolan och vi har en valfri termin vilket innebär att vi får välja vilka kurser vi vill läsa själv. 98% av min klass ska alla läsa samma kurs men jag är ju som jag är och går inte den vägen. Jag ska läsa lite på distans och lite spridda kurser. Ska bland annat läsa handikapprätt och om personalrekrytering vilket jag tycker låter spännande. Jag utbildar mig nu till att bli "chef" inom socialt arbete.
 
Jag längtar faktiskt till skolan börjar. Jag har aldrig varit någon som tycker om att plugga men det förändrades efter att jag började på högskolan. Det som är skönt med denna termin är att jag inte kommer ha många fasta föreläsningar, det vill säga sådana som jag måste in till skolan för. Det kommer bli en del som jag kommer titta på via datorn. Även om det ändå kommer blir en hel del att göra så klart så kommer jag kunna planera mina dagar efter mina behov bättre. Nu tänker jag främst på att kunna planera in så att kosten och motionen fungerar bra.
 
Mitt mål den här terminen (till årsskiftet i alla fall) är ju att väga 150 kilo. Jag Ska Dit. Så att kunna ha en sådan "frihet" kommer underlätta min viktresa. Lite över 21.8 kilo kvar dit (enligt måndagens vikt).
 
 
Random bild.
Dessa blommor fick jag av sambon igår!  Bara för att muntra upp mig för att jag varit krasslig :) Sött.
 

Torsdagen den 29 augusti.

Frukost - 200 gram yoggi mini jordgubb citron, 2 skivor kallrökt skinka och ett glas c-vitaminbrus.

Lunch - Päronkyckling med sting, ris och ruccola (rester från igår).

Mellis - 200 gram lättfil med 50 gram äppelmos och 4 skivor kallrökt skinka.

 
Lättfil med äppelmos, jag vet.. det ser fantastiskt roligt ut. Haha ;)
 
Middag -  Chorongryta med ris och ruccola. (Fläskytterfile, morot, champinjoner, mango chutney, smaksatt creme fraiche, lök, vitlök osv.) Recept på charongryta finns: HÄR. Jag uteslöt dock maizenaredning.
 
 
Chorongryta med ris och ruccola. Är rätt mycket morötter i själva grytan också.

Veckan går fort när man har roligt.. eller så går den fort när man gör absolut ingenting förutom att ligga och titta på serier ;) Oavsett så har veckan susat förbi och imorgon är det redan fredag vilket innebär helg, i alla fall efter 17 när sambon slutar jobbet. 

Det kommer bli den 5e helgen utan godis, chips, ostkrokar, glass, fika och liknande. Nu har jag ju ätit lite popcorn en dag varje helg. Popcorn har aldrig varit någon last för mig så det känns "safe". Det är inte särskilt mycket kalorier och man får framför allt mycket /kalori. För mig känns det helt okej att äta det.

Snart 5 veckor alltså utan annat som jag annars mer eller mindre äter varje dag när jag inte försöker gå ner i vikt. Känns så himla bra och det har inte ens varit speciellt jobbigt vilket känns förvånande. Det är väl bara att tacka och ta emot antar jag!

Min plan är inte att vara utan sådant för evigt utan jag tror att man kan äta allt men måttligt. Jag ville dock ha en kickstart eller sockeravvänjning,  kalla det vad du vill, nu i början. Jag vet inte när jag kommer börja införa sådant igen, inte än i alla fall och när det händer så är det på lördagar som intagen kommer ske.

 
Lördagsgodiset för någon vecka sen. Vattenmelon i skålen bredvid och Coca cola zero i glaset.
 

När man är så pass stor som jag är och som jag varit är vikten ett handikapp. Jag kan inte göra allt jag vill och även små saker som andra inte tänker på är saker som jag måste tänka på. Kommer stolen att hålla? Kommer jag få plats? Min sambo tycker jag är besatt av stolar för om vi ska äta ute måste jag titta på det. Klappstolar, plaststolar, rangliga stolar, för smala stolar, armstöd är alla djävulens påfund för mig.

Jag kan inte flyga, jag kan inte åka karuseller. Jag vill inte promenera med andra (förutom sambon) då jag rör mig som en snigel och hamnar alltid efter. Jag kan inte cykla för däcken blir platta. Jag kan inte spänna fast mig i alla bilar. När jag började och vägde kring 200 kilo kunde jag knappt ta mig upp från golvet om jag satt mig ner där. Det var ett projekt. Nu kan jag ta mig upp utan problem men jag är ju inte världens smidigaste om man säger så. Jag kan inte stå på knä för tyngden på mina onda knän gör för ont.

 
En stol som inte var särskilt skön från vår semester i somras, men den höll i alla fall ;)


När vi åkte färja till Tyskland i somras var det precis att jag kom fram i trapphuset upp då det var så himla trångt. Panik! Speciellt med ett 50-tal människor bakom sig.

Nu har jag ändå alltid varit relativt rörlig trots hög vikt. Jag är rätt vig vilket underlättar och jag har alltid kunnat promenera även om jag blir trött och får ont efter. Jag hade lika gärna kunnat vara sängliggandes.

Allt jag vill är att kunna leva ett liv utan att vikten hindrar mig från att göra saker. Jag vill kunna äta ute utan att tänka på stolen, utan att tänka på om den ska gå sönder eller om jag ska få plats. Jag vill kunna resa, med flyg, runt jorden med min sambo. Jag vill åka till Liseberg och ha en rolig dag där jag faktiskt kan medverka i aktiviteterna och inte bara titta på som förra sommaren. Jag vill kunna alternera min träning och föra in cykling där. Jag vill kunna leka med syskonbarn utan att kämpa för att ta mig upp från golvet eller utan att bli trött efter en kort stund.

Jag vill göra så mycket mer än vad jag kan göra nu. Jag vill bara slippa känna mig begränsad.

Onsdag 28 augusti

Frukost - 200 gram lättfil med 50 gram äppelmos =100 kcal.

Lunch - Köttfärssås med fullkornspasta

Mellis - Hallon och lågkalori äppelmos smoothie gjord på lättmjölk tillsammans med 3 skivor kallrökt skinka.

 

Middag -  Päronkyckling med sting tillsammans med ris och ruccola. Päronkycklingen med sting är enligt detta receptet LÄNK dock med vissa ändringar. Hade till exempel inte valnötter eller mynta.

 

Kvällsfika - 1 glas c-vitaminbrus och 1 skiva kallrökt skinka.

Något som är frustrerande är att min kropp inte vill gå ner i vikt när jag rör på mig men gör det om jag inte rör på mig. Det kanske släpper så småningom, eller ja.. jag antar att det måste släppa men just där och då känns det rätt trist när vågen står still eller bara visar ett litet minus när man egentligen borde få ett större än när man bara sitter still om dagarna.

Om det beror på att jag samlar på mig vätska, att jag får muskler, att jag väger mer om jag har ont eller något annat vet jag inte. Jag tycker mest det är trist att bli belönad för att slappa (och äta rätt) och inte bli det när man faktiskt kämpar fysiskt (samtidigt som man äter rätt).

Inte för att det blir mycket rörande på mig igår eller idag, det är sängen och soffan som gäller just nu och jag fick också ett fint minus på vågen imorse. Får se om det håller i sig till nästa måndag då det är officiell vägning. Kanske det gör om jag inte börjar röra på mig ;-) Konstiga kropp.

Frukost - Ingen då jag råkade försova mig så pass att det kändes onödigt att äta innan lunch.
Lunch - Fullkornspasta med köttfärssås
Mellis - 2.5 dl lättfil, 50g lågkalori äppelmos, 28g kallrökt skinka och ett glas med c-vitaminbrus. Cirka 170 kcal.
Middag - Fullkornspasta med köttfärssås

Lite enformig matdag igår men vi gjorde dubbla middagar på måndagen då vi behövde få ihop något snabbt att äta direkt efter handling = älgskav men älgskaven gav inga matlådor som vi behövde redan lunchen nästa dag så senare på måndagskvällen gjorde vi en stor sats köttfärssås. Blir det till lunch idag också men sen blir det annat. Bra tycker en Sara som blir less på saker sjukt snabbt ;)


Vaknade för övrigt med astma och dum kropp idag också så nu blir det att vila i soffan :(

Återigen en dag där jag känner mig svag och krasslig. Jag har haft något i kroppen i flera veckor nu som aldrig vill bryta ut utan ligger där i bakgrunden och gnager på mig. Vissa dagar mår jag sämre, som idag. Har tidigare haft stora problem med astma och andningen generellt och kunde inte gå utanför huset utan min astmamedicin men så har det inte varit på något år nu. Vilket är sjukt skönt så klart.
 
De senaste veckorna har jag dock haft astmakänningar, speciellt på morgonen, tungandad och seg. Känns som att jag inte får nog med syre i kroppen och jag blir så trött. Har spenderat denna dag i soffan. Jag önskar bara att det antingen kunde bryta ut så att jag kan få bra sen eller att det helt enkelt bara försvann. Det här gnagandet kan jag klara mig utan.
 
Något som är jobbigt när man ligger i soffan och tycker synd om sig själv är att motstå frestelsen att äta. Efter middagen for sambon iväg för att fiska med sin bror och jag låg här i soffan och tittade på en serie. Kände ett stort sug efter att äta. Det spelade ingen roll vad utan jag ville mest utföra ätandet som en aktivitet. Det är något som jag alltid gjort i mitt liv. Ätit för att trösta, ha något att göra, bara för att, för att fira.. ja ni förstår. Det spelar ingen roll om jag nyss ätit eller om jag är hungrig eller inte. För det är inte den rollen ätandet har för mig egentligen. Den främsta anledningen till att jag tryckt mat i min mun genom alla år är inte för att jag varit hungrig, det är sällan jag hunnit bli hungrig. Jag brukade inte heller känna mättnad. Jag skriver brukar för jag känner mättnad nu, i alla fall betydligt mer än innan.
 
Jag åt dock ingenting efter middagen. Jag försökte känna efter varför jag ville äta. Var jag hungrig? Nej det var jag inte. Vill jag äta bara för att ha något att göra? För att trösta mig? För att jag är van att äta när jag ligger i soffan och tittar på serier? Ja, precis så var det och det känns faktiskt rätt bra att ha lärt sig att tänka till innan jag stoppar något i munnen. Det är det som kommer få mig att gå ner ännu mer i vikt.

 

Jag ska försöka bli bättre på att skriva här i bloggen vad jag äter och kanske börja ta lite bilder också. Försöka i alla fall ;) Inga bilder på det men igår åt jag följande:

Frukost - 1½ dl yoggi mini - jordgubb och citron

Lunch - 2 dl kokt pasta med ca 50 gram stekt rökt påläggsskinka med paprika och broccoli och keldas 8 % ostsås.

Mellis - 2½ dl yoggi mini - passion, persika & vanilj med "en näve" frysta hallon, 3 skivor av icas kallrökta skinka och 70 gram lågkalori äppelmos (åt äppelmosen någon timme efter det andra då det blev en väldigt sen middag).

Middag - 3 väldigt små potatisar, pressade, 120 g älskavskött tillsammans med kantareller, lök, milda mat extra lätt & fyllig och till det.. ärtor.

Jag har verkligen alltid varit stor. Alltid varit den största i klassen, den största bland mina vänner. I 4:an skulle vi väga oss i skolan, mitt i klassrummet av någon anledning. Jag minns att jag vägde 65 kilo vilket var lika mycket som min mamma vägde vid den tiden, vilket också var i stort sett dubbelt så mycket som min dåvarande bästis som fick en lapp med siffrorna 33 kilo med sig från vågen.

I 6:an var det besök hos skolsköterskan för alla i klassen med tillhörande vägning. 82 kilo visade vågen. När jag gick i 7:an hade vikten ökat väldigt mycket på bara ett år och  jag vägde 110 kilo. Pappa försökte göra en deal med mig, 100 kronor för varje kilo jag går ner. Jag gick ner 6 kilo och började äta onyttigt igen efter de första två veckorna.

När jag var 15 fick jag problem med halsen eller luftrören eller vad det nu var. Fick väga mig så att de skulle kunna ge mig rätt dos av medicinen (var inlagd). 135 kilo.

Mellan 18-20 vägde jag mellan 145 och 152 kilo, lite varierande. Under denna period träffade jag min första pojkvän som bodde 107 mil bort. Som 18 åring flyttade jag ihop med honom, långt bort från min familj. När det tog slut och jag flyttade hem till norrland igen (var i början av sommaren) så började jag tillsammans med min mamma att viktminska. Jag gick under 2 månader från 152 till 130 kilo och jag mådde riktigt bra. Tanken var såklart att gå ner riktigt mycket MEN.. jag träffade pojkvän och sambo nummer två i slutet av sommaren. All vikt kom tillbaka och betydligt mer därtill.

Jag tror att jag var 23 när jag bestämde mig för att ta tag i vikten igen. Köpte en våg och ställde mig på den och förfasades över siffrorna 170. Återigen ett försök till att gå ner i vikt men min dåvarande sambo var inte direkt stöttande och min karaktär var för svag så det försöket gavs upp fort.

9 januari 2012 som 26 (½) åring var det dags igen. Det var slut med sambo nummer 2 och jag hade bott både hemma hos mamma en sväng (på annan ort), ensam i min första egna lägenhet , träffat min nuvarande sambo , flyttat 145 mil och även varit tillsammans med honom i över ett år. Köpte den våg som kunde ta mest användarvikt men förväntade mig inte riktigt att få ett så pass högt nummer som 200 (199.9).

Gick ner till 168.2 kilo och sen kom jag inte längre ner. Har efter det pendlat på olika siffror på 170 i ett år. Nu är det dags att dels gå ner till den vikten igen och sen fortsätta starkt.

Jag vill, jag kan och jag ska!

2 promenader, 3 timmars barnvaktande inklusive en massa bärande av söt liten sak, lite lunch, mellis och ritande senare är jag helt sjukt trött. Psykiskt och fysikt! Blev allt för få timmars sömn och dessutom en tidig morgon (klev upp vid 7) och ovanstående har ju sin lilla del i det hela också. Det var inga massiva promenader idag utan bara fram och tillbaka till sambons brors hus (där jag var barnvakt) vilket tog cirka 45 minuter fram och tillbaka.
 
Har som sagt spenderat sista timmarna med att rita ihop något till ett dopkort (till samma lilla herre som jag barnvaktade). Dopet är om lite mindre än 2 veckor. Brukar inte rita men kände för att göra något eget kort den här gången.. ja eller i alla fall försöka. Blev hyffsat nöjd ändå, det duger :) Ska klippa och klistra in det på ett färgat papper senare.
 
 
Här är min lilla teckning.
 
 
.. och här är sötisen som var mitt sällskap i morse och i förmiddags.
 
Nu ska jag vila lite innan jag fortsätter med det sjukt tråkiga görandet att skriva inköpslista till veckohandlingen! Sambon kommer hem först vid 19-20 då han ska hjälpa sin bror direkt efter jobbet så det är ingen brådska direkt.
 
Förra måndagens vikt: 172.6 kg
Dagens vikt: 171.8 kg
En viktminskning på - 0.8 kg!
 
- 28.1  kg sen början.
- 7.9 kg sen nystarten (start 29/7-13)
 
Inte så stort minus som jag hade önskat men ändå ett helt godkänt minus (och det är ju MINUS trots allt och inte plus så det kan man ju inte klaga på).
Gårkvällen var hur trevlig som helst och vi drog oss hemåt vid midnatt nästan bara pån grund av hänsyn till småbarnsföräldrarna vi hälsade på. De har en 4 månaders kille och en 18 månaders kille så det blir inte direkt mycket sovmorgon för dem. Vi spelade spelet "Utan tvekan" som vi köpte till dom sist vi var på Gekås. Jag och sambon har spelat det förr och det är så sjukt roligt. Vi skrattade så vi grät!
 
Till middag bjöds vid på hemma rökta räkor och hemmagjord aoili (tog mindre än 1 tsk av aoilin) till förrätt. Huvudrätt blev något som jag mest kan beskriva som indisk tacos. Jättegott var det i alla fall, väldigt smakrikt men ändå fräscht. Känner inte att det var något fara alls kalorimässigt för gårdagen. Så skönt att kunna äta borta och ändå äta bra. 
 
Idag har vi också varit hos samma familj. Sambon hjälpte sin bror med husrenoveringen som de gör och jag umgicks med brorns flickvän och barn. Vi var bland annat på stadsbondgården här i stan och tittade på djuren.
 
 
Kossorna från idag ;)
 

Nu har vi just ätit här hemma. Actifrypotatis och pepparbiff och som underhållning tittade vi på ett nytt avsnitt av top chef masters till middagen. Vi är dåliga på att sitta i köket och äta utan det blir alltid soffan som får agera matplats. Jag är hur som helst så sjukt trött. Trött i huvud, kropp och ja.. allt bara. Blir kanske en tidigare kväll idag.
 
Imorgon blir det tidig uppgång då jag ska knata iväg till samma familj som ovan vid 8 tiden för att vara barnvakt åt 4 månaders killen mellan 9-11 då storkillen ska ha sin första dagisdag imorgon! Ska bli spännande, första gången jag är barnvakt åt lillkillen :)
 
.. och ja just ja.. måste ju inflika att jag för första gången plockat äpplen från ett träd idag. Haha.. så går det när man är norrlänning (riktigt långt upp ifrån) där har vi inga äppelträd. Nu kan man stryka det på listan att göra, haha ;)
Idag firar dom mammas födelsedag där långt upp i norr och jag sitter här långt ner i söder och önskar att Sverige inte var så avlångt. Brukar dock oftast vara med på paketöppning via skype och så även idag. Utöver födelsedagar är vi katastrofalt dåliga på att använda oss av Skype vilket är synd men dagarna går så fort och alla är upptagna av sin vardag och så även jag.
 
Vi ska dock vara sociala kväll.  Vi ska vi till sambons brors familj för middag och spelkväll. Får se vad för mat det bjuds på, de vet att vi försöker vara nyttiga så förhoppningsvis är det inte värsta kaloribomben!
 
 
Mörk bild .. men så här ser jag ut idag. En omlott kofta ovanför en riktig färgklick till linne.
 

Failing to plan is planning to fail

Så är det verkligen! Att planera är A och O för mig. Nu är jag en som njuter av att planera saker, listor är min grej. Jag tänker dock mer specifikt på att planera maten den här gången vilket minskar risken avsevärt för att jag ska göra dåliga val.

Att ha matlådor (på rester) till lunch är viktigt så att jag inte tar till mackor eller snabbmat. Att ha planerat och handlat hem middagar för hela veckan gör att jag slipper göra dåliga val bara för att fantasin eller orken tryter någon dag. Jag gör matlistor varje helg inför kommande vecka. Jag skriver upp 7 maträtter (och planerar även luncherna) men jag väljer sen under veckan vad jag vill äta vilken dag av dessa 7 maträtter.

Det fungerar verkligen jättebra och det blir helt ärligt billigare också. Istället för att småhandla i stort sett varje dag (eller åtminstone varannan) till att bara handla på måndagar.. sparar flera tusen i månaden.

Planera mera!

Gårdagen var en bra på alla sätt och vis. Ja okej, hade kanske hellre varit hemma än att jobba men jag presterade visserligen bra även på jobbet. Jag påbörjade dagen som sagt med en 33 minuters promenad och åt frukosten just efter, lättfil med lågkalori äppelmos samt ett glas C-vitaminbrus. Lunchen var lite pasta med stekt skinka och paprika, keldas 8% ostsås och broccoli. Mellis innan jobbet blev en hallon och lågkalori äppelmos smoothie med 3 skinkbitar (små kallrökta bitar) på sidan om för att få något salt i mig.
 
Promenad till och från jobbet på totalt 25 minuter. Äta middag bestående av rödspätta, pressad potatis, ärtor och keldas 8% citronsås. När det gäller fisk är jag verkligen ingen beundrare utan jag tycker snarare att det är på gränsen till vidrigt. Fisk är ju dock bra mat, plus att sambon älskar fisk.. hur man nu kan älska det..  hur som helst så försöker jag äta fisk då och då bara på grund av att det ska vara bra för en. Var okej igår men jag klarade inte av att äta upp all fisk.
 
Där någonstans efter 22 blev jag sjukt rastlös och ville bara hitta på något, vad som helst. Sambon föreslog en promenad och så fick det bli. 43 minuter blev den promenaden!
 
Behöver alla promenader och liknande jag kan få nu för tjuvvägningarna visar på ett plus än så länge. Vilket är något som inte reflektera min motion eller min kost. Jag misstänker att boven är tjejveckan men inte på det sätt som det normalt brukar för andra utan min är just över och jag brukar tydligen gå ner i vikt i början av den "veckan". Så måndagens resultat var eventuellt lite för bra tack vare det. Trist tycker jag. Hoppas jag går ner nu de sista dagarna för jag är inte sugen på att redovisa ett plus.
 
Lägger in två bilder på mig från veckan.
 
 
Så här såg jag ut i måndags.
 
 
.. och så här var jag klädd till jobbet igår.
 
Idag tog jag en morgonpromenad innan frukosten. Morgonpromenader är något jag vill vara bra på men då jag är väldigt morgontrött tycker jag ofta det är svårt att finna orken att ta sig ut när man är i stort sett nyvaken.
 
Men inte idag som sagt! Blev en 33 minuters promenad som brände 559 kcal. Fick lite känningar i mitt ena ben (på yttre sidan av underbenet - vad nu det heter). Får så ibland, det känns som att det blir hårt och stelt där. Lite som att någon "sena" dra ihop sig vilket resulterar i att det gör ont. För några år sen så fick jag också så men då "låste" det sig och jag var tvungen att stanna så att "det krampaktiga" skulle släppa. Ingen aning om vad det är utan jag vet bara att det är sjukt irriterande och smärtsamt. Hoppas dock att dagens känningar inte är något som ska hålla i sig.
 
 
Dagens promenadmiljö
Imorse gjorde jag mig en smoothie i vår nya smidiga pryl i köket! Använt den några gånger nu sen vi köpte den i fredags och jag älskar den! Idag gjorde jag en variant med hallon, lågkaloriäppelmos och mjölk. Jag gör den lite tjockare i konsistensen så tar det längre tid att få i mig den (dricker med sugrör trots tjockare konsistens). Supergott.
 
 
Före mixandet.
 
 
Mixning pågår :)
 

Köpt på Netonnet för 299 kronor (man får med två muggar). Länk till den här.
Tog en förmiddagspromenad innan lunchen. Hade tänkt vila från promenader idag då det (med mina mått mätt i alla fall) blev flera långa promenader i helgen och jag var rätt mör igår. Idag var jag dock sugen på att promenera lite och det vore ju onödigt att slösa en promenadsug.
 
Har som mål att gå minst 4 promenader denna vecka utöver mina jobbpromenader (jobbar bara två dagar denna vecka - onsdag och torsdag). Så nu är det bara 3 kvar.
 
Dagens promenad var 3.13 km vilket jag gick på 43 minuter och brände 724 kcal under tiden.
 
Är sjukt trött i kroppen nu, ben och rumpa framförallt, så idag blir det inte mycket mer aktiviteter förutom att vi ska storhandla efter att sambon slutar jobbet.
 
 
In action bild under promenaden.
Vägningsdag igen!
 
Förra måndagens vikt: 174.3 kg
Dagens vikt: 172.6 kg
En viktminskning på - 1.7 kg!
 
- 27.3 kg sen början.
 
Blev en bra viktminskning trots allt! Såg lite dystert ut på tjuvvägningarna i veckan men kroppen släppte lite vikt nu i helgen som tur var :)
 
Mitt första delmål var ju 8.7 kg på 5 veckor. Nu har jag 7.1 på 3 veckor så det går jättebra på den fronten :)
Var upp på berget där ett av motionsspåren finns här i stan. Vi brukar oftast vandra omkring på små och stora vägar runt omkring inne i stan men jag hade som mål att gå i alla fall en promenad där uppe på berget denna vecka.
 
Sambon sprang i 4km och avslutade efter att han kommit i fatt mig med att promenera tillsammans med mig. Själv gick jag nästan 3.4km vilket tog 48 minuter och jag brände 795 kcal (enligt endomondo). Det är inte direkt nådiga backar på det där berget, trodde jag skulle kräkas i den längsta av dem och jag ville inget annat än att pausa mitt i backen men se det gjorde jag inte utan jag  fortsatte att röra mig sakta men säkert till toppen (är mycket plan mark också så inte bara backigt). Tungt men sjukt nöjd nu :)
 
 
Något skakig bild men här gick jag.
Igår slutade sambon lite tidigare så han plockade upp mig här hemma och så åkte vi direkt till Gekås. Inte alls planerat egentligen utan vi bestämde det timmen innan han slutade. Det finns sällan något vi behöver när vi åker til Gekås utan det blir mest att köpa massa saker bara för att. Igår var det kanske en blandning mellan behöver och bara för att visserligen. Sambon köpte lite träningskläder, jag lite smink och nagellack, vi köpte lite presenter, stekpannor, nya fina och bra grillbestick och lite annat smått och gott. Bra dag. Vi pausade i cafet på Gekås och tog varsin liten fralla. Valde bort de stora räkmackorna och baguetterna och tog det minsta vi kunde hitta då vi var rätt hungriga. Känner mig nöjd med det valet även om det kändes lite skumt att äta mjukt bröd för första gången på nästan 3 veckor (älskar bröd lite för mycket). 
 
 
Nagellacket jag köpte, riktigt peppad på att använda det imorgon! Så himla härlig färg.
 
 Idag, lördag, har jag haft en riktig skitdag. Jag har varit sjukt trött, ledsen och deppig större delen av dagen. Jag har egentligen ingen aning om varför. Inte riktigt den lördagen jag hade sett fram emot. Nåväl blev lite bättre på kvällen då vi åt riktigt god mat. Kycklinggryta med champinjoner, kantareller, lite creme fraiche och milda 4% "matlagningsgrädde", kryddat med salt, peppar, timjan, vitlök och soja. Tillsammans med kokad broccoli på sidan om. Så sjukt gott. Efter det gick vi ut på en promenad, en lång en för att vara mig och jag var helt färdig när vi kom hem. 58 minuter lång och brände hela 963 kcal under tiden.
 
Enda fördelen med att vara så stor som jag är ju att det är sjukt tacksamt att röra sig, för minsta promenad bränner massa kalorier. (När man är på viktminskningshumör vill säga).
 
Efter dusch poppades popcorn (delade på en mikropåse) och så tittade vi på ett avsnitt av top chef masters.Riktigt skön känsla i kroppen nu, känner mig duktig, trött och faktiskt glad (vem kunde ana det tidigare under dagen.. ).
 
Lite nervös inför måndagens vägning då min vikt under tjuvvägningarna har visat på ett stillastående resultat. Kan ju ha något att göra med de sena middagarna nästan hela veckan.. eller så är det något annat. Hoppas på att det blir något minus i alla fall på måndag.
 
 
 
Jag jobbar 16.45-21.00 (ibland 16) och det gör en sak svår. När ska man äta middag? Sambon jobbar till 17, jag äter gärna middag med honom. Om jag äter innan så kommer jag äta vid 15 någongång. Äter lunch mellan 12-13 på sambons lunch så det blir inte många timmar mellan de två stora måltiderna om jag äter så tidigt (plus att det blir många timmar att inte äta under resten av dagen). Det är ju inte allt för bra att äta sent vilket är det vi gör nu.. äter mellan 21.30-22.00. Vad är bäst egentligen? Tycker det är en klurig fråga.
Känner mig sjuk, ont i hals, kallsvettig och allmänt färdig i kroppen. Känns sjukt omotiverande att gå till jobbet om en timme men det är ju bara lite över 4 timmar så jag hoppas tiden går fort. Hoppas också att rösten håller.. igår var det si så där med rösten som gärna ville spricka (har ett telefonjobb så rösten är ju mitt enda verktyg typ).
 
Huh vill bara ligga och vila i soffan egentligen :(
Eftersom att jag har så pass mycket att gå ner kan det ofta kännas övermäktigt och omöjligt. För även om jag har gått ner 25 kilo nu så är det ju bara som en droppe i havet och det syns ju inte jättemycket på mig. I det här läget är det alltså inte lätt att se förändringar i utseendet som man kan bli motiverad av.
 
Jag har tidigare gånger försökt sätta delmål men de har inte riktigt sporrat mig heller. Den här gången har jag satt delmål men med en tvist. Jag har tidsbestämt mina delmål och därmed skapat en tävling för mig själv. Tävlingsmänniska som jag är så tror jag det kan fungera bra mycket bättre. Jag känner mig peppad och vill verkligen nå den viken inom given tid (för att vinna). För grejjen är ju att jag strävar efter vikter som fortfarande är sjukt höga, det kan vara svårt ibland. Svårt att förklara också märker jag .
 
Det var i alla fall det här jag skrev om igår med papper i garderoben. Jag skriver varje måndag upp mitt resultat där.
 
 
Så här ser början av min mållista ut. Jag har gjort en lista för ett helt år. Om allt går enligt planen så väger jag 123 kilo i slutet av juli nästa år. Jag ska göra mitt bästa för att hålla planen (eller få bättre resultat). Alla delmål är 5 veckors intervaller förutom delmål 5 som bara är 2 veckor då jag sen tidigare haft ett mål att väga 150 kilo till nyår. Jag ger inget speciellt utrymme för julfrossande eller annat så det gäller att vara fokuserad!
 
 
 
Äntligen måndag igen säger jag och syftar till vägdag och inte det faktum att helgen är slut :/
Vågen var så snäll så även denna måndag och då är det ju roligt att väga sig och bokföra siffran på en triljon ställen (appar, hemsida, bloggen och mitt papper som jag har tejpat upp i garderoben - mer om det pappret en annan gång).
 
Förra måndagens vikt: 177.0 kg
Dagens vikt: 174.3 kg
En viktminskning som är precis lika stor som förra veckans minskning! - 2.7 kg!
 
Haft en riktigt toppen början på denna nystart!
 
- 25.6 kg sen början
 
 
Blev en kortare promenad igår på kvällen, i regnet.. 18 minuter totalt. Det regnade inte när vi gick ut men efter 2 minuter så började dropparna komma och 2 minuter efter det var det mer duschliknande ;) Jag tycker visserligen om att gå i regn av någon anledning men sambon (och hunden?) var inte riktigt av samma åsikt!
 
Efter promenaden skar vi upp vattenmelon, poppade en påse popcorn och satte oss i soffan. Vi dammade av mitt gamla alfapetspel (inte spelat det på flera flera år) och jag förlorade överlägset. Attans!
 
Jag är förövrigt nöjd med vårt val av lördagssnacks, det såg inte riktigt ut så här för 2 veckor sen om man säger så.. och jag är även nöjd med att vi inte åt popcorn på fredagen som vi hade funderat på att göra (utöver lördagens då). Väl där på fredagskvällen kände jag faktiskt inget behov av popcorn och då är det ju bättre att lyssna till sig själv än att trycka i sig det bara för att. Att göra något bara för att är något jag är expert på annars.
 

Vårt lördagsgodis.
Vattenmelon, popcorn (½ mikropåse var) och coca cola zero med is. Smarrigt.
Vi blev visst lite sista minuten hundvakt nu i helgen till sambons brors hund. Världens finaste hund, Sune, så vi är så gärna hundvakt till den filuren :) Kom för en liten stund sen hem från en 40 minuters promenad med sambo och Sune som jag enligt appen enodmondo brände hela 734 kcal på. Sambon (som väger typ 90-100kg mindre än mig) tycker det är fuskigt mycket, haha! Även sambon håller på att viktminska nu men hans resa är ju aningen kortare om man säger så!
 
 
 
Ute på promenaden när han fick springa lös en kort stund.
Hans matte tränar mycket med honom så han är sjukt lydig
 
 
Nu ligger han bredvid mig när jag bloggar.
 
 
Installerade en ny app i mobilen idag, endomondo, som förhoppningsvis kommer bli flitigt använd från och med idag. Tog med den ut på en promenad nu på kvällen. Mår fortfarande inte riktigt hundra så det blev bara 27 minuter men under den tiden brände jag 535 kalorier. Den visar hur långt man gått, hur länge, hur (karta), brända kalorier och mer. Riktigt roligt och jag blir motiverad att röra på mig bara för att få ett resultat där känner jag ;)
 
Hämtade ut ett paket från Lyko på posten (lite smink till sminkoholicen) och ett paket från mamma som innehöll mina träningsskor som jag glömde hos dom när vi var upp där för någon vecka sen plus att jag fick lite doftljus av henne som en överaskning. Lakrits och Citrongräs var de två dofterna. Känner mig på sjukt bra humör just nu! Woop woop :)
Igår fyllde sambons brors tjej (svägerskan?) 40 år och det måste man ju fira. De hade haft tårtkalas under tiden jag var på jobbet med släkten (fest blir det i oktober) och jag ville också gratta henne. Slutade jobbet 21 och satt där fram till 23, utan att äta något onyttigt - var så nöjd så med lite kaffe och roligt sällskap!
 
.. och idag är det fredag. 3½ timme till sambon också tar helg. Det känns inte som helg på riktigt förrän han också har det! Tror inte vi har några speciella planer för idag. Mår lite halvkonstigt, precis som jag gjort nästan hela veckan men om jag mår bättre ikväll hade jag gärna promenerat lite. Mest ser jag dock fram emot mitt beroende cola zero! Tillåter bara mig att dricka det på helgerna och jäklarimig vad sugen jag är just nu! (Väntar dock till ikväll med det ;)).
Jag har sen jag var tolv år periodvis haft ont i nacken. Det började efter en bilolycka men jag antar att min övervikt spelar sin roll i det hela också. Jag försöker alltid undvika att bära för tungt eller undvika att göra saker som jag är rätt säker på att jag kommer få ont av. När det börjar göra ont så brukar det hålla i sig några dagar och det brukar ofta komma med en tillhörande skarp huvudvärk. Inte trevligt.
 
Varför nämner jag det nu? Jo för min nacke bråkar med mig idag igen. Började känna av det igår på jobbet och vaknade upp imorse med en väldigt smärtsam nacke. Så tråkigt. Tyvärr ska jag ju jobba ikväll också men jag hoppas det går bra. Det är inte ett fysiskt tungt arbete utan jag sitter bara vid en dator och telefon men det kan vara rätt jobbigt för nacken när den väl gör ont det också. 
 
 
Gårdagens mellis innan jobbet. Miniyoghurt med frusna hallon.
Blanda runt och låt stå någon minut så smälter hallonen lite och yoghurten blir iskall. Gott!
 
 
Ikväll ska jag jobba på mitt extrajobb (och även imorgon). Fördelar med att jobba är ju förutom extrapengarna att jag under de timmar jag jobbar inte tänker på eventuella matsug eller äter för den delen. Jag får också lite motion då jag går till och från jobbet. Nu är det visserligen bara 15 minuter dit och sen samma hem men det är alltid något! All good alltså förutom att jag knappt får träffa min sambo de dagar jag jobbar och så var det ju det där med  att det är betydligt roligare att stanna hemma än att jobba ;)
 
Annars går det bra med maten och tjuvvägningarna visar på att det går åt rätt håll!
 
Gårdagen passerade fort och det enda jag gjorde var i stort sett veckohandlingen som vi alltid gör på måndagar. Jag gör alltid matlista (för en vecka) och skriver tillhörande inköpslista på helgen, oftast på söndagar.
 
Veckans middagslista ser ut så här:

1 Biffstroganoff (kött, lök, tomatpure, champinjoner) med ris
2 Tacosallad
3 Flankstek med morötter och potatis i ugn, 8% creme fraiche med vitlök och mangosalsa
4 Kyckling med bbq krydda, grillade ananasringar, actifrypotatis och 8% creme fraiche med vitlök
5 Lövbiffsgryta (kött, bambuskott, champinjoner, 4% matlagningsgrädde, chili, buljongtärning) ris
6 Fullkornspasta med ostsås (8% kelda) och kyckling + broccoli
7 Canneloni med sallad

Vi äter det inte i den ordning den är skriven i utan äter det vi är sugen på den dagen.

Igår åt vi tacosallad och idag ska vi äta lövbiffsgrytan :)

Igår var jag och sambon ute i en park i närheten av oss för att kasta lite mega disc. Det är som en stor frisbee med fördelarna att den är 1. mjukare (i tyg), 2. större, 3. lättare att fånga (och kasta). Jag suger verkligen på att hantera vanliga frisbees men den här stora grejjen är faktiskt rolig. Upptäckte den när vi hälsade på min familj i norr och min 7 åriga syster hade den. När vi kom hem gick vi och köpte en själv på clas ohlson (för 69 kronor).
 
Utöver att det är rätt roligt, att det tar oss ut i friskluften och är ett bra sätt att umgås över så innebär aktiviteten att jag rör på mig vilket är den största fördelen.. och är man som mig och fångar den hälften av gångerna så blir det många knäböj och annars blir det raska rörelser åt något håll för att försöka fånga den.
 
Kul med något annat att göra förutom promenader som annars är den enda aktivitet som jag kan göra (längtar tills jag går ner mer så jag kan börja cykla utan att däcken blir platta).
 
 
Mega disc från Clas Ohlson!
 
 
Veckovägning idag! Riktigt glad är jag över resultatet!
 
Förra måndagens vikt: 179.7 kilo
Dagens vikt: 177.0 kilo
Har med andra ord en minskning på -2.7 kilo denna vecka! Woop woop :)
 
(Totalt sen viktresans start: - 22.9 kilo)
Något som är svårt för mig (och säkert många andra) är helgkvällar i soffan framför någon serie (har game of thrones maraton just nu) eller en film. Godis, chips, choklad eller ja vad än som är onyttigt har haft en konstant närvaro vid dessa tillfällen (utöver alla andra tillfällen som man känt för att trycka i sig saker).
 
Att hålla sig ifrån skräp när man försöker vara nyttig under vardagarna brukar gå okej men på helgerna så kan viljan försvagas ibland. Vi har ju sagt att nu i början (min sambo försöker också gå ner i vikt även om han inte har samma mängd att gå ner som jag) så ska vi undvika godis och chips vilket vi har gjort.
 
Vi åt däremot popcorn igår, en halv mikropåse var samt vattenmelon i småbitar som vi åt med sked. Sött och salt och det var riktigt gott. Tillsammans med coca cola zero. Jag vet att åsikterna om lightläsk är delad men jag älskar coca cola zero (lite väl mycket kanske) och kommer fortsätta dricka det om helgerna. Vanlig coca cola går helt bort oavsett om jag försöker vara nyttig eller inte, tycker inte om det alls.
 
(Fick in en 45 minuters kvällspromenad med sambon också innan kvällsgottet som fick efterföljas av en iskall dusch då det var freaking varmt ute.)
 
/Parantestjejen
 
 
 
Appropå ingenting, så här såg jag ut i fredags innan vi åkte ut till sambons pappa.
Vi hade en mysig kväll ute vid sambons pappas stuga/hus på klipporna intill havet. Sjukt varmt var det till en början men efter någon timme började det fläkta lite vilket var välkommet. Att äta vildsvin, i alla fall den varianten vi åt igår, var kanske inte något höjdare när det gäller smak. Åt lite kött och ljummen sallad med potatis och massa grönsaker samt en tomatbaserad sås vid sidan av det. Helt okej.
 
Det var i alla fall trevligt att träffa sambons familj lite och umgås med dem. Inte träffat dem särskilt mycket denna sommar med undantag för hans bror som vi hälsar på lite oftare.
 
 
Utsikt från altanen hos sambons pappa.
 
Idag ställde vi klockan tidigt för att åka iväg på en liten roadtrip. Jag har aldrig varit i Växjö och sambon föreslog här i veckan att vi kunde göra en trip dit för att komma iväg lite och bara titta hur det såg ut där. 26 mil tur och retur är inte så farligt när man är van vid att sitta i bilen i betydligt många fler mil (är 140+ mil till min närmaste familj till exempel). I 2-2½ timmar promenerade vi omkring inne i Växjö, gick in och ut i olika butiker och handlade lite smått. Solen var riktigt varm även idag, tror det var kring 26-28 grader i skuggan. Phew!  Mindre bra var hamburgartallriken till lunch (smaken var det inget fel på men hade antagligen inte behövt alla de kalorierna)... Men men var en mysig minitrip i alla fall och jag fick någon timmes rörelse i kroppen vilket är bra då det inte blivit någon motion denna vecka. Nu har jag dock ont i fötterna och kan knappt gå ;) Mina stackars fötter får bära väldigt mycket vikt så det är väl inte så konstigt kanske!
 
 
Ikväll direkt efter att sambon slutar jobbet ska vi åka ut till hans pappa för grillkväll med hela familjen där. Det ska grillas vildsvin vilket jag är aningen skeptisk (okej, mer än aningen - låter läskigt!) till men jag har hört att det ska vara ett magert kött så alltid något positivt. Har hört att det eventuellt ska vara potatisgratäng till så det känns sådär halvroligt (ut ett nyttighetsperspektiv vill säga!). Ska försöka äta så bra som jag kan ikväll, får se vad som erbjuds. Blir inget vin i alla fall har jag bestämt ;)
Så, fjärde dagen idag som går i det lite mer nyttiga tecknet. Tjuvväger mig på vågen på morgonen men lägger ingen större vikt vid resultatet utan det är måndagarnas resultat som gäller. Tjuvvägningarna är mest för motivation, koll och.. ja helt ärligt kan jag inte hålla mig bara. Ser bra ut hittills i alla fall, hoppas det håller i sig till måndag! :)
 
Det går helt okej med maten också. Äter frukost (ofta hårdmacka med 1 msk lättkeso, en skinkbit och beroende på när jag kliver upp så ev 2 dl miniyoghurt). Lunch är rester från någon tidigare dag. Denna vecka har vi ätit bland annat kyckling med ris, currysås och broccoli samt köttfärsås med fullkornspasta till lunch. Blir alltid så hungrig mellan lunch och middag så då blir det ett mellanmål i form av antingen melon, miniyoghurt eller 1 hårdbrödmacka med lättkeso.
 
Middag varierar, igår åt vi pepparbiff med lite potatis gjord i vår actifrymaskin (bästa maskinen), melonsallad och vitlökssås gjord på 8% creme fraiche, idag kommer vi äta fullkornspasta med 8%ig ostsås från Kelda tillsammans med skinka och broccoli. Innan i veckan åt vi tacosallad och vi kommer senare i veckan äta kycklingwok. Försöker att undvika något på kvällen men igår blev det popcorn för 110 kcal framför game of thrones vilket jag inte har allt för dåligt samvete över. Hade helt klart plats för det i dagens totala matintag!
 
 
Har tydligen en känslig vecka nu. Blir ledsen, deppig och låg för minsta lilla. Vad det beror på vet jag inte riktigt men det finns väl en del kandidater. För det första kom vi hem från min familj låååångt bort för 1½ vecka sen och jag brukar vara lite ledsen efter ett besök där: Inte för att besöket i sig är dåligt utan för att jag när jag kommer hem blir ledsen över allt jag missar i och med att jag bor så långt bort från dom. Speciellt jobbigt är det att missa min 7 åriga systers uppväxt och mina två syskonbarns uppväxt (2 och 3 år gamla).
 
Sen började min sambo jobba i måndags efter 4 veckors sjukt härlig semester tillsammans (vi var i Berlin och uppe i norra Sverige och utöver det hade vi riktigt härlig kvalitetstid här hemma). Känns väldigt tomt och trist att inte umgås med honom lika intensivt nu.
 
.. och när jag är ledsen vill jag gärna tröstäta vilket jag inte kan göra nu i och med nystart. Vilket gör mig lite mer deppig.
 
Jag har också skrivit ut en bild på mig från semestern när jag sitter med min treåriga systerdotter och pusslar på golvet och det är en hemsk bild och jag blir ledsen så fort jag ser den. Har hängt upp den på kylskåpet så att jag påminns om det lite då och då. Inte för att jag vill bli ledsen då och då utan för att jag vill att det ska motivera mig att inte ge upp för jag vill inte vara den där tjejen som sitter på det där golvet. 
 
Jag hoppas jag kommer ur den här ledsamma perioden snart, det tar på krafterna att vara ledsen och låg. Jag har i alla fall tur som har min sambo som försöker muntra upp mig, han är min klippa, trygghet och bästa vän. Han har seriemaraton med mig på kvällarna nu i veckan, masserar min onda kropp och föreslår utflykt nu till helgen. Han berömde gårdagens maträtt (som jag tillagade) fast vi båda vet att han gör den så mycket bättre, haha, och han gör bara min dag allmänt ljusare, varje dag.
 
Jag ska försöka fokusera på det positiva och inte det som gör mig ledsen för ingen mår bättre av det.