Dagens inköpslista till veckohandlingen dominerades av frukt och grönsaker. Det blir bara mer och mer inköp på den avdelningen för varje vecka som går och sambon undrade om vi hade blivit vegetarianer eller vad är som händer (på skoj då, vi äter ju mycket kött ;-)).
 
Jag har alltid tyckt om de flesta grönsakerna men det har helt klart blivit mer på sista tiden. Grönsaker som jag aldrig tyckt om finns det dock, aubergine och zuccini är två av dem. Jag önskar verkligen att jag tyckte om just de två då det känns som att det finns så mycket att göra med dem, speciellt om man vill ersätta pasta/ris/potatis med grönsaker. Får kanske ge det en chans igen så småningom. Jag menar jag tvingar ju i mig lax, lite zuccini borde ju gå då.. haha :)
 
Om ni har några bra grönsaksrätter att ha som tillbehör så dela gärna med er!
Nu har det inte promenerats mycket alls de senaste två veckorna (förkylning, skadat knä och lite brist på motivation att promenera pga de två) men innan dess pratade jag och sambon om att vi verkligen borde köpa reflexer då vi nästan alltid promenerar sent på kvällen. Igår när jag var på apoteket fanns det en låda reflexer vid kassan och jag plockade snabbt på mig två stycken. Ska bli bättre på att använda reflexer nu. Mina nya vinterpromenadskor hade ju reflexer på baksidan av skon också! Känns ju ovärt att bli påkörd i jakten på bättre hälsa..
 
Försökte hitta något att ha på mig innan och provade x antal kläder och kombinationer. Ibland känns inget bra. Hur som helst, en kombination framhävde verkligen en midja som börjar kika fram. Såg lite sjukt ut tyckte jag så var tvungen att fota.
 
 
Syns mest med armarna upp, ser rätt sjukt ut, haha :)
 
 
Lite mer normal pose. Syns inte lika mycket men ändå markerat!
 
Bäddade med nya sängkläderna från Jotex igår. Andra sidan är mörgrå med vita ränder men jag gillar mer det vita uppåt! Så fint!
 
Förra måndagens vikt: 166.6 kg
Dagens vikt: 166.1 kg
 
En viktminskning på - 0.5 kg
Totalt: - 33.8  kg
Ett litet blygsammare resultat den här veckan men jag kännet mig faktiskt nöjd ändå. Rätt säker på att förra veckans resultat var ett glädjeresultat (jag går alltid NER i vikt inför mens). Nåväl! Det går neråt och snart är jag halvvägs på 160 intervallet! :)

Söndag 29 september

Frukost - Ingen

Lunch - Kycklingfilé med gurkskivor

Middag - Lins- och grönsaksgryta med nachochips, creme fraiche (8%).  (I grytan är det purjolök, gul och röd paprika, morötter, jalapeno, röda linser, vatten, tomatpure, buljongtärning, chilipulver, paprikapulver, salt och peppar).

 
Gott! ..och väldigt ovanlig mat för oss.

 

Har en tid pratat om att jag borde köpa något att skriva ner våra favoritrecept i. Har en massa bokmärken (favoriter) här i firefox med recept men det börjar bli svårt att hålla reda på dem och sen försvinner sidor där de en gång stått, dator byts osv. Köpte ett ljusrosa block igår som jag redan invigt med några recept. Provade ett recept idag som ska få sin plats där inne också. En vegetarisk rätt. Köttomanen har ätit vegetariskt och uppskattat det, sjukt! ;) Ser hur som helst fram emot att fylla blocket med favoriter, bra att ha i framtiden också, speciellt när jag har minne som en guldfisk.
 
 
Inte för att jag såg ut som en receptbok som kanske hade varit en mer passande bild men så här såg jag ut idag. Svart! Jag hade i alla fall färgglada skor när jag var ute ;)
 
Jag såg att jag fick en kommentar med frågan vad actifrypotatis är och tänkte att jag kunde svara på det i ett inlägg i fall att det är fler som undrar! Actifry är en maskin som man kan göra flera olika maträtter i men vi använder den uteslutande till att göra potatis. Blir som friterat (typ) med ½ msk olja / ½ kg potatis.
 
Skala potatis, skär i valfri form, i med det i maskinen, på med lite olja och sätt timern på maskinen på ca 30 minuter. Klart. Jättegott och smidigt. Inte världens billigaste maskin (verkar ha blivit dyrare nu jämfört med när vi köpte den) men så värt det.
 
 
 
 
 

Lördag 28 september

Frukost - Ingen

Lunch - Sallad från Willys salladsbar (kidneybönor, quinoa, sallad, gurka, tomat, röd lök, fetaost, keso och lufttorkad skinka)

Middag - Kyckling inlindad i kallrökt skinka med balsamsås och actifrypotatis med grönsallad.

 
Fick inhandlat nya skor till vintern idag. Ett par som jag hoppas ska fungera att ta promenader i när det blir vinter. Jag har vinterskor till vardagligt bruk men de är nog inte optimala för mitt knä (pytteliten klack på mitt huvudpar och det känns i knät efter användning), ska i alla fall ta ner dom från vinden och testa dom för att se hur det känns Jag försöker verkligen ta hand om mitt knä nu för tiden och försöker att inte använda dåliga skor men det är svårt.
 
Jag har verkligen supersvårt att hitta skor då jag har breda och "höga" fötter samt breda anklar och vader. Få skor passar och gör de det är det i en större storlek än jag kanske borde ha annars. Att då hitta snygga skor som är knävänliga OCH som passar mig.. ja ni förstår kanske att det är en svår kombination.
 
Skorna jag köpte idag är fula som stryk men jag tror dom blir bra att promenera i när jag inte längre kan promenera omkring i "gympaskor". Fodrade är dom också!
 

Fredag 27 september

Frukost - Ingen.

Lunch - Ugnsbakade linser gratinerat med fetaost (hoppade laxen idag).

Mellanmål - 2 skivor kallrökt skinka

Middag - Tortillapizza med tomatsås, skinka, mager ost, ananas och ruccola.

 
Gottigt. 35g mager riven ost, 60g skinka, 85g ananas, ca 45g tomatsås gjord på krossad tomat med basilika smak, ruccola och såklart en tortilla (pizza varianten) blev ca 420 kcal.
 
Här har en hel dag gått utan att jag bloggat (bortsett från matinlägget då). Vi har fått tillbaka våran bil idag från verkstaden så efter att den hämtade åkte vi till Rusta för att köpa mer plastlådor att organisera mitt smink, dofter, lotioner och liknande saker i. De som köptes innan räckte ju tydligen inte då jag har mer saker än vad jag först trodde. Överväger att rensa bland mina nagellack och sortera in dem också i lådorna men jag vet inte om jag är redo att inse hur många jag har än ;) Hade lite av en nagellacks mani förra året och hamstrade nagellack.. 
 
Har också hunnit hälsa på sambons brors familj en sväng där vi plockade på oss några äpplen innan vi åkte hem. När jag blir vuxen någongång och köper hus vill jag också ha fruktträd på gården, ja förutsatt att jag bor någonstans där de går att ha. Plockade ju mitt första äpple från ett träd tidigare i år.. så det är inte direkt så att jag är uppvuxen med den lyxen där upp i norr ;)
 
Gjorde dock illa mitt knä när vi hälsade på hos dem. Jag satt mig ner för att leka med ett av barnen och när jag klev upp insåg jag att mitt knä helt plötsligt gjorde ont. Jag har ingen aning om vad som hände utan det gjorde bara ont helt plötsligt. Haltar lite nu när jag går men jag hoppas verkligen att det går över fort!
 

Torsdag 26 september

Frukost - Te

Lunch - Kyckling med rotsaker i ugn och äppelfraiche (rester fr igår)

Mellanmål - Citronyoghurt (lätt) med en riskaka

Middag - Laxfilé med ugnsbakade linser gratinerat med fetaost och babyspenat till det.

 
Tog den smalaste biten lax jag kunde hitta. Vet inte vad som är värst när det kommer till lax - lukten eller smaken. Sambons älskar det dock och det är ju bra mat sett ur ett hälsoperspektiv... Som tur är så är linsröran väldigt smakrik och dominerade.
Det känns som att dem bygger om hela stan vart jag bor. Mittemot oss ska ett hus byggas, busshållplatsen är avstängd för det byggs om, hela centrum byggs om - ja vägen i alla fall. Inne i matbutiken som finns i centrum är det byggkaos (där jag får hämta paket jag beställt). Förändring är inte alltid bra ;)
 
Självklart var jag på stan idag, därav min lilla irritation! Blev leggings, byxor, concealer, örhängen och en tröja till sambon. Passade också på att hämta ut ett paket från Jotex med nya sängkläder och två kuddfrodral. Tidigare idag la jag även en beställning på foton att framkalla till min fotovägg i vardagsrummet. Vi har en vägg med massa bilder på våra familjer. Den är speciellt viktig för mig som inte kan se min familj så ofta. Den behövde hur som helst uppdateras lite. Lite nya personer och småbarn som blivit lite större.
 
En liten shopoholicdag med andra ord. Hade gärna gått lite mer på stan men byggkaoset fick mig på andra tankar!
 
 
Hade på mig en kofta idag som jag inte haft på länge. Älskar verkligen färgerna i den men den börjar bli lite stor nu. Fick dra åt den hårt och överlappa den rätt mycket för att det skulle fungera. Både bra och dåligt. Älskar ju den men samtidigt visar det också på framsteg (hade den när jag vägde som mest).
 
 

Onsdag 25 september

Frukost - Vaniljyoghurt (lätt) med ½ banan, skivad.

Lunch - Chili con carne med broccoli och en klick creme fraiche 8%

Middag - Kyckling med ugnsrotsaker (morot, palsternacka, rödbetor med massa timjan) med äppelfraiche (5% fraiche, äpple, pepparrot och krydda).

 

Kvällsfika - Citronyoghurt (lätt) med 2 skivor kallrökt skinka och riskaka. Te.

Det är sjukt hur mycket tid man spenderar på att tänka på vikten, maten och allt som rör viktminskning. Känns ibland som att det är det enda jag har att prata om, det är det enda jag tänker på och det enda som jag fyller min dag med. Lite halvt omotiverad med skolan för stunden för jag har inte gett det nog med tid, varför? Jo det enda jag tänker på är..  viktminskning. Känner mig smått besatt! Haha. Nej men seriöst, måste dra ner på viss besatthet över det och lägga lite mer effort på skolan. Är ju för tusan tredje och sista året, kan inte börja slacka där nu! Jag har visserligen alltid varit segstartad men när jag väl börjar så gör jag det ordentligt. Kanske bara ovanligt lång segstarts period nu?..  Tur det är halvfartskurser (visserligen två så det blir ju 100% ändå). Lite ångest över att jag inte har koll på läget angående skolarbetet för stunden. Skärpning!
Dagen till ära ligger jag däckad av tjejsmärtor. Jag får nästan alltid så sjukt ont när det är den tiden på månaden. Tråkigt och smärtsamt. Om jag alltid verkar sjuk på något sätt så är det också så.. förkylning, ryggont, nackont, knäont, tjejont.. dåligt imunförsvar och sliten kropp utöver att man är tjej då. Orkar inte riktigt blogga mer för stunden utan ska lägga mig ner igen.

Tisdag 24 september

Frukost - Fiberhavregrynsgröt med lågkalori äppelmos, kanel, tärnade äpplen, lättmjölk.

 

Lunch - Fiskgratäng (icas frysta med räksås) (alltid en bra nödlösning att ha i frysen).

Mellanmål - Citronyoghurt (lätt) med 2 skivor kallrökt skinka

Middag - Chili con carne med grönsallad och en klick creme fraiche (8%)

Kväll - Te

Kan lätt konstatera att ett telefonjobb är sådär när halsen gör ont. Det var väl ingen nyhet för varken dig eller mig skulle jag visserligen gissa på.. Har jobbat nu på eftermiddagen och kvällen. Kom hem till en sambo som hade middagen klar och har nyss kollat klart på ett biggest loser avsnitt på tv11 som jag visserligen redan sett innan men det är ändå motiverande att titta på. Jag älskar att titta på viktminskningsprogram, speciellt amerikanska sådana ;)
 
Inga riktiga promenader denna vecka, än så länge, förutom promenad till och från jobbet på totalt 24 minuter. Bättre än ingenting. Nej men nu ska jag varva ner med lite te och ett avsnitt av en serie. Hör sängen ropa redan nu, trööött, men den får vänta en timme till ;)

Jag har som ni vet valt bort dieter och fokuserar mer på att hålla mig till en viss mängd kalorier, äta varierat och nyttigt. Jag har provat att äta enligt viktväktarna förr och det har fungerat (är ju rätt likt att äta som jag gör nu) men jag tycker man är så låst vid pointsen. Det är ju inte så att alla produkter är pointsmärkta men däremot är det mesta märkt med kcal. Det är så mycket enklare att skippa points och gå direkt på kalorierna. Jag har även provat konstiga soppor och sådant men det är ju inget som fungerat eller som jag vill fortsätta med i mer än någon dag, sen då?

Att ha koll på kalorierna ser jag som ett sätt att lära sig hur man kan och borde äta resten av livet. Ett sätt att få kunskap om vad mat innehåller, hur mycket jag kan äta, vad jag kan äta och bra mängder. Jag tränar upp mig för resten av mitt liv. Jag vill inte leva hela mitt liv i en diet. Jag vill lära mig hur det är att äta "normalt". För min kost har aldrig varit "normal" och jag behöver lära mig  vad som är okej. Jag har fortfarande inte lärt mig det -33 kilo in i resan men jag vet i alla fall mer nu än vad jag gjorde för 33 kilo sen.

Jag tycker det är en frihet att äta så som jag gör för jag kan äta precis vad jag vill, förutsatt att jag inte ätit för mycket tidigare under dagen eller för att jag vet att jag kommer äta kaloririkt senare under dagen. Det handlar om planering och självkontroll. Jag kan utan problem äta exempelvis daim eller lite chips på helgen, om jag vill, för det har jag normalt sett kalorier till. Just nu väljer jag dock att inte göra det.  Det känns som att det sätt jag äter på är hållbart och det är det som är viktigt för mig.

Herregud vad trött jag var när alarmet ringde klockan 9 och hade det inte varit för att jag i drömmen blev jagad av en galen person med en enorm spruta (skräck) så hade jag gärna fortsatt sova. Jag kände dock en ovanlig känsla -  sjuuk hunger direkt när jag vaknade. Jag är aldrig hungrig på morgonen och måste alltid vänta ett bra tag med att äta men idag var det bara att masa sig till köket och fixa till gröten jag planerat att äta. Jag har faktiskt varit sugen på havregrynsgröt i någon dag nu men inte haft mjölk hemma förrän idag. Kommer aldrig vänja mig vid det suget ;)
 
 
Tända ljus igår på kvällen, mys! Har dock det lika mysigt nu på morgonen!

Måndag 23 september

Frukost - 2 stekta ägg med 2 skivor stekt kallrökt skinka (baconkänsla för betydligt mindre kalorier, skinkan är 160 kcal/100g och två bitar är ca 20g).

 

Lunch - Köttfärssås med fullkornspasta (rester fr. någon vecka sen).

Mellis - Detox te

Middag - Fläskfilé med bönsallad (Vita och kidneybönor, gul paprika, chili, vitlök, lime, tomat, röd lök).

 

Kväll - Kanel och lakritste.

Eftersom vår bil pajjat (avgasröret är av) (skitbil som går sönder hela tiden) fick vi låna sambons brors bil idag för att kunna veckohandla. Ekade tomt i kylen så det behövdes. Nu är det påfyllt med massa bra saker igen och jag är redo för en vecka med bra matval! Denna veckan blir en blandning av lågkolydratskost och ja.. kolhydratskost. Hälften hälten på ett ungefär. I helgen kommer jag införa lite som jag undvikit de senaste veckorna men som jag tycker är helt okej att äta, i lagom mängd. Nachochips är en sak (till en linsgryta) och så blir det även en tortillapizza till helgen. Annars blir det mycket broccoli, linser, bönor och olika grönsaker. Linser är helt klart det bästa med förra veckan. Fantastiska saker, tänk att jag levt så länge utan att ha provat dom innan!
Såg att det idag kom ut en rapport om LCHF och liknande koster. "LCHF bäst för snabb viktnedgång" stod det på svt.se och "Ny rapport: Välj LCHF" på aftonbladet. Jag äter ju inte LCHF då jag inte är så sugen på att äta så mycket fett. Visst fett behöver man ju såklart och det är inte så att jag undviker fett helt. Olivolja steker vi i, avokado är gott osv. Nötter är fantastiska men det börjar klia i och på mig när jag äter vissa sorter så jag undviker dem. Jag tycker alla får äta precis vad och hur de vill. Det som fungerar för mig fungerar kanske inte för dig och tvärtom så det är inte det jag menar med det här inlägget.

Tycker dock att rubrikerna känns lite missvisande (nu har jag inte läst rapporten i sig men läst artikeln på svt och medverkade tillsammans med sambon i deras expertchat). De pratar om hur fantastisk låg kolhydratskost är och det ser jag inget fel med. Jag tror också att det är bra att dra ner på (eller utesluta om man så vill) kolhydraterna. Däremot är experten väldigt mån om att bara nämna låg kolhydratskost och inte fettdelen. Det han nämner om fettdelen är olivolja och nötter. Inte smör, majonäs, vispgrädde och liknande som jag vet att många enligt LCHF äter. Olivolja och nötter minskar risken för stroke. Att man då ropar ut att LCHF  är den bästa kosten känns konstigt då det de egentligen skriver är att LC delen, låg kolhydratsdelen, är det som är hälsosamt samt att man behöver nyttiga fetter utöver det (olivolja, nötter enligt hans exempel). Jag tycker i alla fall inte att det är samma sak som att kora LCHF som det ser ut för många idag som det vinnande konceptet.

Experten nämner också att de inte vet hur det påverkar kroppen i den långa loppet vilket är den största anledningen till att jag inte äter enligt LCHF. Om jag nu ska ändra hela mitt liv och "kämpa" för att gå ner i vikt vill jag ju inte i slutändan inse att allt fett jag proppat i mig gav mig dåligt kolesterol eller något i den stilen. Jag har så svårt att tänka mig att det kan vara nyttigt att proppa i sig mängder av fett i det långa loppet. Det är ju så jag kom upp i 200 kg. Jag tror det kan vara farligt av media att skriva sådana rubriker som jag nämnde i början för så som jag ser det är det ju inte den kommersiella LCHFen som han menar.

Observera nu att det är mina tankar och min syn på vad experten skrev i chatten. Jag kan inte se in i framtiden och jag är absolut ingen expert. Jag tycker bara att det var konstigt formulerat av media och även av experten tidvis.

Okej att jag inte följde matplaneringen till punkt och pricka helgen som var. Det är okej. Jag åt fortfarande betydligt mindre än vad jag får äta för att stå still i vikt! En sak som jag är nöjd över är att det var med mat jag unnade mig/fuskade (vad man nu vill säga) och inte med godis och liknande. Äta middag skulle jag ju göra oavsett och nu blev det bara en mer kaloririk måltid. Godis hade jag inga kalorier planerade för och godiset hade antagligen inte ersatt middagen så då hade det blivit middag + godis vilket mest troligt hade slutat i mer kalorier än Sibyllamålet.
 
Nåväl, nu är det historia! Något som inte är det är dimman av matthet, hosta, och snörvel som lagt sig i lägenheten. Sambon är sjukskriven idag och det känns alltid lite skumt (trevligt men skumt) att han är hemma på vardagarna. Jag är ofta hemma om jag inte har någon föreläsning men det är ju inte mycket tid som spenderas i skolan. Blir som dagvild när han är hemma.
 
Har för övrigt tillbringat min morgon med att titta på ett avsnitt där det var ett stort bröllop. Inte helt smart då jag redan var täppt i näsan innan. Snyft. Tycker någon jag känner kan gifta sig (för här verkar det inte hända mycket på den fronten! :P).
 
... Nu, sängen och vila. Trött!
Förra måndagens vikt: 168.4 kg
Dagens vikt: 166.6 kg
 
En viktminskning på - 1.8 kg
Totalt: - 33.3  kg

Det där tidigare rekordet (168.2) passerade jag med råge kan man säga! Riktigt skönt! Nu är jag vart jag vill vara, när allt är nytt och när jag faktiskt, äntligen, gör framsteg jag inte gjort innan. Riktigt skönt att få en sådan fin minskning efter en jobbig helg. Blir en bra start på denna veckan (även om jag inte är helt frisk i kroppen). Jag är även helt i linje med mitt "viktschema" för att lyckas ta mig ner till 150 till nyår. Hoppas det håller i sig!
Ni får ursäkta tystnaden här inne i helgen. Kroppar som är trötta och inte mår bra, bilar som går sönder, noll lust eller ork till något. Gick och la oss 23 igår och vaknade 11.30 imorse. Längtar tills imorgon då en ny vecka startar som förhoppningsvis är lite roligare än denna. Återkommer imorgon :)

Lördag 21 september

Frukost - 1 stekt ägg, 2 skivor kallrökt skinka

Middag - Big meal från Sibylla :-S

Kväll - ½ påse mikropopcorn light med coca cola zero.

Kommentar: Så var första "fusket" ett faktum. Nu tror jag inte det var hela världen då jag inte åt särskilt mycket annat under dagen. Var bara en konstig dag. Vaknade 11.00, var vaken till 13 då jag gick in för att väcka sambon och somnade själv. Vi vaknade vid 16.30 helt mosiga, trötta och vrålhungriga. Inte det bästa att bo granne med Sibylla då kanske. Aja jag sparkar inte på mig själv för det här, jag vet att det var ett undantag bara. Var gott men kändes riktigt fett i munnen efteråt vilket var mindre trevligt. Brukade förövrigt inte bli mätt på ett Big Meal förr utan tog Super Meal.. denna gång var jag PROPPMÄTT efter Big Mealet! :D

Blev en riktigt ligga och dra sig morgon. Kom hem lite före 1 i natt (stackars småbarnsföräldrar vi hälsade på) och somnade väl inte förrän vid 2. Sambon kunde inte sova så han gick nog upp vid 6-7 imorse och när han nu för en timme sen stojjat nog mycket för att jag ska bli "pigg" så blir han själv tvärtrött och ligger nu och sover i sängen....
 
Ingen aning om vad som händer idag, antagligen inte så mycket. Borde gå in till stan och köpa nya leggings. Nackdelen med att ha breda lår är att de nöter upp alla leggings väldigt fort. Det kan bli en dyr historia ibland ;) Får se hur jag gör. Hade en trevlig kväll igår i alla fall där vi åt god mat med gott sällskap :)

Fredag 20 september

Frukost - Fiberhavregrynsgröt, lågkalori äppelmos, lättmjölk, tärnat äpple, kanel.

 

Lunch - Blomkålsris med fläsk(ytterfile) och grönsaksgryta (rester fr igår).

Mellis - Äggröra med kallrökt skinka

Middag - Bortbjudna -Ris, kycklinggryta och grönsaker.

På kvällen - Kaffe och sen te lite senare.

 
 
 
Trevlig fredag (och helg) på er! :)
Klev upp redan före 8 idag (vaknade av att sambon donade i lägenheten innan han for till jobbet). Jag brukar inte kliva upp så tidigt då jag är väääldigt morgontrött (nej det är alltså inte så att jag kliver upp tidigt varje morgon och lägger in gårdagens mat utan de är för det mesta tidsinställda inlägg då jag sett att många är inne rätt tidigt på morgonen och det är ju kul om det finns ett inlägg här väntandes då!).
 
Speaking of it.. mitt alarm ringde just här bredvid mig så det är ju inte så att jag sover bort halva dagen men 9 känns lite mer humant för morgontrötta mig!
 
Sitter i soffan med täcket (frusen morgon) med datorn i famnen och en portion gröt bredvid mig. Riktigt sjukt men jag börjar uppskatta gröten (med äpple i då - annars är det ett no no). Trevligt att få något varmt i sig och det känns mer kärleksfullt än att bara hälla upp ett glas/skål yoghurt i all hast. Med gröt så läggs mer möda ner (även om det går hyffsat fort ändå) så det känns som att det blir lite godare bara på grund av det! ;)
 
För övrigt gjort 4 dagar utan pasta, ris och potatis och saknar det inte alls. Linstillbehöret vi hade i förrgår var bland det godaste jag ätit och gårdagens blomkålsris funkade fin fint! Som sagt - jag ska inte sluta äta pasta, ris och potatis helt utan ville bara köra en vecka utan för att se hur det är (och för att testa nya roliga recept). Ikväll blir det nog ett avbrott från det då vi är bortbjudna på middag.. eller ja jag vet ju inte att det blir ett avbrott men jag kan tänka mig att det serveras pasta, ris eller potatis men vi får väl se! Inte hela världen hur det än blir :)
 
 
Sambon tog en bild på mig igår.
 

Torsdag 19 september

Frukost - 1 kokt ägg

Lunch - Ugnsbakade linser gratinerad med feta och fläskyttefile + babyspenat (rester)

Mellis - Skyr jordgubb (120 kcal)

Middag - Blomkålsris med fläsk(ytterfile) och grönsaksgryta (grön paprika, purjo, broccoli, gul lök, haricot vertes) såsen i grytan är på buljong och philadelphia grillad paprika 10%

 
Lite ont om inlägg nu. Igår efter lunchen så sjukanmälde sig sambon och vi la oss och vila tillsammans (kände mig också lite småkonstig i kroppen) och sov ett antal timmar. Hände inte så mycket mer igår förutom att vi lagade mat, vilade och kollade på tv. Tog sovmorgon imorse. Sambon mådde bättre under dagen och även jag. Känner mig visserligen fortfarande seg i kroppen men mår bättre. Blir lite paus på promenaderna dessvärre då jag inte alls känner för att gå varken igår eller idag men det får vara så!

Onsdag 18 september

Frukost - 2 kokta ägg, kallrökt skinka och vatten

Lunch - Stekta bambuskott med svampfyllda lövbiffsrullar (rester)

Mellis - 200g vaniljyoghurt

Middag - Ugnsstekt fläskytterfilé med ugnsbakade linser gratinerat med fetaost tillsammans med babyspenat.

 

Kvällsfika - 200g vaniljyoghurt med banan.

 

Det här är 8e veckan utan godis, chips, fika osv. (dock inte popcorn som jag äter om lördagarna). Jag känner för det mesta inte mig sugen på det längre även om det varit någon fredag då jag varit sugen på en chokladboll. Jag tycker egentligen inte att man behöver utesluta sådant för resten av sitt liv utan jag tror på att man kan äta en liten mängd en dag i veckan (eller mer sällan). Jag går ju inte efter någon speciell diet utan jag försöker mer ändra mina vanor, mitt tankesätt och försöker leva lite som jag vill leva i framtiden. Att jag införde godisförbud nu i början av nystarten var mest för att jag ville sockeravgifta mig efter en sjukt godisrik sommar och för att jag ville kickstarta viktresan igen.

Problemet nu är att jag inte vet när jag själv tycker det är okej att föra in en liten mängd gottis igen. Jag vill inte äta för att jag känner det där och då. Jag vill inte göra något ogenomtänkt eller bara för att jag är sugen den sekunden. Då känns det som att jag har tappat kontrollen. Jag vill istället, när den tiden kommer, bestämma att den här helgen är det ok att äta OM jag vill och så får jag se hur det känns på helgen.

Fast det känns lite som att jag failar då. Tappar (snart) 8 veckor av kontroll. Jag vet inte och jag vet inte om ni förstår vad jag menar? När är det okej? Får fundera vidare på det!

Det här med promenader. Oavsett vad jag tjatat om de tidigare och velat hit och dit så är jag fascinerad över hur snabbt det ändå känns i kroppen att något händer. Nu menar jag inte vikt eller hur jag ser ut utan hur jag känner mig starkare. Det känns som att jag har mer "go" i benen, att dom orkar betydligt mer och så märks det ju att min grundhastighet har ökat. Jag är ju inte många veckor in i promenerandet (tror det här blir fjärde, har ju gått ner nästan all vikt av bara kostkontroll) och det känns redan så här så det ska bli riktigt spännande att se hur kroppen känns om ytterligare fyra veckor!. Det enda negativa är väl om man nu får smutsa ner inlägget med något sådant att mitt knä gör mer ont nu än för fyra veckor sen. Jag hoppas det "går över" (i alla fall till att göra lite mindre ont) ju mer det blir van vid promenaderna.
 
En annan sak är också när det gäller längden. Förr har jag alltid tyckt det känns kämpigt att komma upp i ens 30 minuter, det var en mindre evighet och jag gick och gick och det blev aldrig 30! Nu så är 30 oftast avklarat på ett kick. Ja tiden bara flyger fram när jag går nu. Känner inte alls samma känsla som förr. Skönt!

Tisdag 17 september

Frukost - Fiberhavregrynsgröt med äpple, äppelmos och lättmjölk.

 

Lunch - Stekta bambuskott med svampfyllda lövbiffsrullar (fr igår).

Mellis - Vaniljyoghurt 0.5% med skivad banan och 2 skivor kallrökt skinka.

Middag - Fajitakryddad kycklingsallad med grönsaker (och äpple), pyttelite fetaost 10%, tacosås och 5% creme fraiche.

 
Sambon har stylat tallrikarna för bloggen ;) Tacosås och creme fraiche tillkom efteråt.
Dagen har gått i ett med plugg, jobb och andra aktiviteter. Kom aldrig bort från tröttheten idag utan dagen började trött och nu i slutet kan jag säga att den avslutades i samma anda. Efter jag kom hem från jobbet har hjärnan inte alls hängt med och jag vet inte huuuur många gånger jag börjat säga något till sambon men glömt bort vad det var jag skulle säga efter första ordet. Sjukt frustrerande!
 
Tog en kvällspromenad i alla fall, slipper hjärnan arbeta så mycket. Jag är ingen som tänker så mycket under promenaderna - vet att andra har det som terapi för sig själv eller att de får sina allra smartaste ideer under promenaderna. Mina promenader är tvärtom, där behöver jag inte tänka alls och det är rätt skönt när man annars tänker för mycket på allt och ingenting. Promenadern var hur som helst på 43 minuter men även idag höll jag ett snabbare tempo. Inte så att jag gör det med flit egentligen utan det känns som att kroppen bara orkar gå lite snabbare nu!
 
 
Sambon fotade mig lite snabbt ute på promenaden. Suddigt och så men en bild!
Tycker det varit ont om bilder på sisone (förutom i matinläggen då).
 
 
En riktigt tröttermorgon är det idag. Sov ändå lite längre då jag ska jobba ikväll och kliver jag upp för tidigt orkar inte hjärnan hänga med hela passet (och hjärnan är rätt bra att ha på mitt jobb). Skulle gissa på att det beror på de triljoner, okej två, gånger som jag var tvungen att akut flyga upp på toa och kissa i natt. Samma sak vid 9.20 när alarmet ringde, akuuut. Tror det är teet jag drack igår kväll. Fast nu ljög jag lite om att "flyga upp till toa".. här flögs ingenting. Här staplades det. Har tydligen genomgått en steloperation under natten. Höfter, ben, knän - så stela. Även rumpan gör ont. Varför?
.. jo för att det blev en kvällspromenad igår. Den blev inte så lång (33 minuter) men den blev snabbare än mitt vanliga tempo (rekord faktiskt, en av km var på 5km/h, brukar ligga på 4.5km/h). Hur? Jo för att jag tog längre steg än normalt (tar rätt korta steg annars) och vips gick det fortare men det kändes också betydligt mer i ben och rumpa. Hade även haft mer ont än vanligt i knän under hela dagen så det hjälper kanske inte direkt dagens känsla!
Blir nog till att vila lite i soffan med kurslitteraturen idag innan jobb och sådant :)




Måndag 16 september

Frukost - 3 skivor kallrökt skinka, 1 kokt ägg och en mugg te.

+ skinkbitar då ;)

Lunch - Morotsbiffar från igår tillsammans med kokad broccoli och blomkål och en creme fraiche sås  (8%) med chilisås och sambal oelek.

Mellis - Äggröra (2 ägg) med ett glas multivitaminbrus.

Middag - Stekta bambuskott (fond, krydda och 4% matlagningsgrädde) med lövbiffsrullader fyllda med svamp tillsammans med sallad på bladspenat, tomat, rödlök och gurka.

Kväll - En mugg te.

Hade igår tänkt räkna ihop hur många kilometer jag promenerade förra veckan, precis som jag gjorde söndagen innan men det glömdes bort helt. Förrförra veckan blev det 17 kilometer och förra veckan blev det något mindre - 16.5 kilometer. Ska försöka närma mig 18 kilometer den här veckan!
Just skrivit klart inköpslistan för kvällens veckohandling och det blev en låång lista. Många nya produkter och saker vi inte lagar med annars. Är nog mest spänd på linser, aldrig ätit det förr så det ser jag framemot! Hade gärna ätit saker som bulgur och quinoa (andra veckor, inte denna) men sambon tycker att det är "läskigt" och det blir inte att jag gör det enkomt till mig så jag är glad att han går med på att prova linser denna vecka (då man rimligtvis borde tycka att det låter läskigare.. men inte det;)).

Hade förresten en riktig mysmorgon imorse med ett mörkt vardagsrum, lite mysbelysning, satt mig bekvämt i soffan med en mugg te och surfade lite bland de olika sidorna som internet har att erbjuda. Riktigt bra känsla. Kändes höstigt och lyxigt på samma gång. Får bli fler sådana morgonar!
Förra måndagens vikt: 169.7 kg
Dagens vikt: 168.4 kg
 
En viktminskning på - 1.3 kg
Totalt: - 31.5  kg
 
Jaaa, vad ska man säga? Den här vilohelgen gjorde tydligen susen. Jag ställde mig på vågen tre gånger för att vara säker och det visades samma resultat alla gångerna. Jag hoppas att det inte är något tillfälligt ras till idag utan att det faktiskt stämmer! Känns skitbra i alla fall! 2 hekto kvar till min minsta noterade vikt på den här viktresan och sen är det bara nya oupptrampade stigar efter det, längtar!

Söndag 15 september

Frukost/Lunch - Sallad på ruccola, gurka, avocado, röd lök, gröna bönor, liiite pasta, lufttorkad skinka, fetaost, ägg, keso och lite majs (vi hade planerat att göra egen sallad hemma men väl på Willys tänkte vi att vi kunde testa deras salladsbar istället).

 

Mellis - Pukkas detox te.

Middag - Morotsbiffar med potatis, paprika, morot och lök i ugn tillsammans med creme fraiche tomat och basilika 13% som sås (Mycket kcal i fraichen men det blir över från biffarna och jag har plats för det idag).

 
Mörkt vardagsrum = mörk bild! Morotsbiffarna är gjorda med bland annat morötter, kikärtor, sambal oelek, paprika, ägg, riven potatis, lök, smaksatt creme fraiche. Blev rätt lösa i konsistensen så vi får experimentera lite om vi gör dem en gång till. 
Nästa vecka blir alltså helt utan potatis, ris och pasta. Hela veckan, både lunch och middag. Ska bli intressant då det dels blir lite nya recept att prova, lite nya produkter jag aldrig ätit förr och det ska också bli intressant att se hur hungern/mättnaden kommer att vara. Jag lägger ju inte till fett i kosten under veckan utan håller mig till samma bana som jag gjort hittills med låg fetthalt och lågkalori alternativ. Vi har tidigare uteslutit potatis, ris och pasta någon dag i veckan men inte en hel vecka.
 
Spännande i alla fall! Ser fram emot det. Planen är inte att utesluta det för alltid utan bara köra en vecka helt utan och sen kanske vissa dagar andra veckor. 
 
Söndag alltså. Åkte iväg till Rusta just efter att de öppnade och köpte tre nya kuddar till soffan och 5 små (rosa såklart) plastlådor. Väl hemma satte projekt sortera allt mitt smink och parfymer, lotioner, sminkborttagning osv igång. Missbedömde mängden en aning så måste iväg och köpa fler plastlådor. Så mycket mer organiserat redan nu dock, känns riktigt skönt.
 
Köpte lakrits och kanel teet som jag nämnde tidigare i veckan idag och passade också på att köpa ett detox te från samma märke (Pukka). (Finns bland annat här (länk) men vi köpte vårt på Willys). Gott och tydligen bra för kroppen också! Win win. 
 
Resten av dagen kommer gå i fotbollens tecken för sambon och jag tänkte passa på att plugga när han ändå är tråkig! Ska även prova på att göra morotsbiffar idag, får hoppas på att det blir ätbart!
 
 
Blev två kuddar i det här mönstret och en som är heltvit och fluffig, lite som päls (matchar vår filt). Finns på rusta. Ta 3 betala för 2, 79 kronor/styck.
 
 

Lördag 14 september

Frukost/lunch - Icas fiskgratäng (räksås varianten)

 
Försöker att inte äta allt för mycket färdigmat men denna tycker jag är helt okej (och jättegod) och framförallt fantastisk en lat lördagslunch. Att jag får i mig lite fisk är inte heller fel (är inte jordens fiskfantast alltid).
 

Mellis - 50g fläskytterfile i tunna skivor från igår 

Middag - Fläskfilé med actifrypotatis, svampsås (champinjoner, lök, buljongtärning, oxfond, creme fraiche 8%, peppar, salt, vitlökspulver), gurka och paprika som sallad.

Lördagsgott - Light popcorn. Vi köpte en popcornkrydda i måndags mest för skojs skull, sourcreme varianten. Testade den på några få popcorn. SÅ mycket godare UTAN! Köp inte! ;)

Efter att ha funderat på det, läst era kommentarer, lyssnat på sambon, läst på nätet osv så har jag bestämt att jag ska fortsätta med promenaderna. I alla fall någon vecka till och sen får jag utvärdera det då.  Ska dock göra lite ändringar här och var. Ska dra ner på mejeriprodukter (inte sluta helt) och istället lägga in mer ägg och gröt och eventuellt något annat. Jag ska börja dricka mer vatten än vad jag gör idag (okej, jag ska VERKLIGEN försöka göra det i alla fall).

Jag ska kolla om jag  kan använda pulsklockan som jag gav till sambon i present förra året (som han aldrig använde) och kan jag använda den ska jag se om det är något för mig. Jag tänker att det kan vara bra att ha vilodagar i slutet av veckan så jag tänker ha vila åtminstone lördag, söndag men kanske även fredag (då jag åtminstone inbillar mig att jag väger mer då jag har ondare i kroppen). Tänker mig promenader måndag-torsdag då (ev fredag). Jag funderar även på att ta multivitamintabletter då jag läste någonstans att det kan vara positivt för viktnedgång. Nästa vecka ska jag också utesluta pasta, ris och potatis de flesta dagarna och istället ersätta de med grönsaker.

Nej jag är inte helt överlycklig över situationen men jag får väl bita ihop och hoppas på att det kommer löna sig i slutändan. Jag känner faktiskt redan nu att det är mycket enklare att promenera och jag är inte lika andfådd när jag gått upp för monstertrappan på jobbet.

När det gäller promenader så går jag så snabbt jag kan och orkar. Jag kan fysiskt sett inte gå snabbare än så (i längre än 100 meter kanske). Jag är andfådd när jag går men kan prata, inte så att jag tjattrar på som vanligt men jag får fram ord ;)

Jag känner att den här veckan har varit lite mer negativ, i verkliga livet och i bloggen. Vill egentligen ha en positiv blogg och inte gnälla i den men jag har haft en deppig vecka. Jag ska försöka bättra mig men det är svårt när man känner att saker och ting är "blä". Självklart är det vikten som gör mig deppig, eller snarare brist på nedgång inte för att jag behöver ta upp det igen då jag redan gnällt om det innan. Sambon blev nog less på mig imorse och googlade fram massa forumstrådar om andra som har mitt problem. Själv känner jag mig clueless, ska jag fortsätta gå och "slösa" veckor av viktnedgång eller sluta gå och då gå ner i vikt. Jag har faktiskt börjat tycka om att gå (chock) men jag blir deprimerad av att inte gå ner och i slutändan är jag rädd att jag ska ge upp (talar av erfarenhet och inte av att jag vill ge upp nu). Jag är livrädd för att jag ska tappa motivationen vilket nog är det största problemet. Jag bryr mig dessutom inte inte om att jag går ner en cm här och en där. Jag väger ju fortfarande alldeles för mycket. Jag lär ju inte se ut att väga 80 vid 169-170kg bara för att kroppen fått mer muskler eller för att jag tappar lite i fett %.
 
Jag har lite av en deadline då min pappa fyller 50 nästa december (2014) och han vill bjuda sin familj på en utomlandsresa. Jag kan ju inte direkt flyga som det är nu så jag känner att jag förlorar värdefull viktnedgångstid just nu.
 
Ville bara skriva av mig en ledsen lördagsmorgon/förmiddag. Ska vila idag och imorgon från promenaderna så får jag se hur jag gör nästa vecka. Förhoppningsvis är det en gladare vecka oavsett viktresultat och oavsett hur jag väljer att göra med motionen! :)

Fredag 13 september

Frukost - Äggröra på två ägg, 3 skivor kallrökt skinka

 
Inte så fin men god!
 

Lunch - Köttfärssås med pasta (rester fr. någon vecka tillbaks)

Mellis - Banan och vaniljyoghurt med 3 skivor kallrökt skinka

Middag - Långstekt fläskytterfilé med actifrypotatis, skysås och sallad.

 

 

Kvällsfika - Äggröra på två ägg, några skivor kallt kött från middagen.

Så har ytterligare en dag förflutit väldigt snabbt. Tiden bara flyger iväg! Sambon slutade jobbet lite tidigare idag än normalt så när han kom hem gick vi till en park och busade lite med Sune. Lämnade tillbaks honom idag så nu känns det lite tomt här. Annars har jag äntligen satt igång att plugga idag, jag är lite seg i början men när jag väl kommer igång så händer det grejjer.
 
 
En viss lurvboll satt mellan mina ben och tiggde klappningar medan jag läste mina föreläsningar tidigare idag.
 
När vi lämnade tillbaks Sune så passade vi på att hälsa på hos hans ägare (sambons brors familj). Drack ett lakrits och kanel te där som var riktigt annorlunda. Luktade kanel, smakade lakrits. Kan tänka mig att det kan ta bort viss godissug om man har det. Lite skum smak men rätt intressant, får nog köpa hem det. Rent generellt har jag bestämt att jag ska börja dricka mer te (när jag säger mer så menar jag egentligen börja dricka överhuvudtaget) känns som att det kan vara perfekt nu på höstkvällarna.
Gårkvällen bestod av att man fann en Sara sovandes i soffan. När jag var vaken tittade jag på en serie tillsammans med sambon, tre hela avsnitt även om han var den som sov i slutet på det tredje! Jag har aldrig förstått hur man kan somna till ett serieavsnitt eller till en film (om man inte är sjuk då). Sambon förstår inte hur man INTE kan somna. Det har uppstått en del frustration från min sida över det här ämnet i snart tre år, haha :) När vi sen ska titta nästa avsnitt så fattar han ju aldrig något.. konstigt!
 
Nej men jag kände mig helt slut igår kväll, frös och sen kallsvettades jag. Jag vet inte vad för skit min kropp har i gömmorna för mig nu men förhoppningsvis var det bara något igår även om jag vaknade upp och kände mig bakis idag. Det blev ingen längre kvällsprommis igår, bara en 10 minuters hundpromenad. Hade ju gått lite längre vid lunch iaf.

Torsdag 12 september

Frukost - 250g banan och vanilj yoghurt (0.05%)

Lunch -  Lövbiffswok med lite ½ dl överblivet saffransris (rester).

Mellis - Citronyoghurt (lätt) med 3 skivor kallrökt skinka.

Middag - Pasta med räkor, bladspenat, baby plommontomat, chili, vitlök och lite matlagningsgrädde 4%. 

 

 

Kvällsfika - Äggröra på två ägg med lite kallrökt skinka på sidan om.

Så idag efter över 2 år testade jag att gå hem från skolan för första gången. Jag är ju sån här att jag tror att saker och ting är mycket jobbigare (och längre) än vad det är i verkligheten. Avståndet till skolan kändes som en mil (ja kanske inte så långt men betydligt fler km än vad det är på riktigt) så jag har bara uteslutit möjligheten att kunna gå den distansen och buss har varit mitt självklara val. När jag hade 500 meter kvar så kom sambon och Sune gåendes mot mig så promenerade lite extra med dem genom en park innan vi gick hem och värmde matlådorna. Är nog egentligen kring 2.5 km från skola till hemmet men i och med rundan genom parken blev rundan 2.98 km på 39.minuter och 50 sekunder (658 kcal brända).Fick dock lite känningar i utsida ben vilket jag haft förr också, benet stelnar som till och det gör ont. Efter km 2 så blev det lite bättre i alla fall men känner av det nu när jag sitter ner också så ska försöka vila benet några timmar nu.
 
 
 
Får inspireras av Sune och vila lite.

Onsdag 11 september

Frukost - Fiberhavregrynsgröt med mjölk, plommon. äpple och lite lågkalori äppelmos.

 

Lunch - Saffransris med kycklingfilé och broccoli (rester)

Mellis - 200g citronyoghurt (lätt) med 3 skivor kallrökt skinka

Middag -  Lövbiffswok med lite, lite sweet chili sås.

 
Även igår hade sambon middagen redo när jag kom hem från jobbet.
 
Jag blir galen på min kropp just nu. Varför vill den inte släppa vikt? Vi snackar stillestående här. Jag är helt hundra på att det är på grund av att jag rör mig mer, att jag promenerar. Är det någon annan som har det så? Tror jag är felkopplad! ;)
 
Gör mig i alla fall redo för skolan nu och sen blir det troligtvis promenad hem därifrån och sen Sunemys!
Sambo, hund och mat väntade mig när jag kom hem från jobbet idag. Intog mat och tittade klart på avsnittet av Stalkers som gick på tv. Intressant (och hemskt) program men jag blir galen på hur de uttalar stalkers (så försvenskat uttal). När avslutet var slut byttes det om och vi gick ut på en kvällspromenad även idag, denna gång med en hund i följe. Aningen kortare promenad, 49 minuter (3.57 km, 797 kcal brända) men det blev även idag jogginginslag, dock först efter 2 km så jag var rätt seg. Kunde jogga ca 70 m i sträck iaf, det tar sig ;)
 
 
Pausade tidtagningen en kort stund i början av promenaden då vi kom till en park där Sune kunde leka av sig lite.
 
Ska strax göra mig iordning och sedan bege mig till jobbet för ytterligare en dag av kvällsjobb. När jag kommer hem så har vi nog en lurvboll här hemma som vi får låna i några dagar. Hunden Sune som ska få ut mig på lite mer promenader! Ser jag framemot! Ja, jag ser framemot hans sällskap också, så fin hund :)
Jag har tur som har en sambo som inte bara följer med mig på matresan där vi utesluter flera saker och där han gör likadant trots att han väger ca 90 kilo mindre än mig och kanske inte behöver gå ner en triljon kilo. Han följer också med mig på promenader, med undantag för när jag får för mig att gå i regn - det  är inte riktigt hans grej ;)
 
Han följer mig trots att det för han är snigeltakt och trots att jag flåsar så mycket att det är svårt för mig att prata. Kanske tycker han att det är skönt nu när jag tänker efter, annars är jag som en pratmaskin och han brukar ofta glömma saker han ska säga för jag slutar aldrig prata. Under promenaderna är det han som får sköta snacket!
 
Allt blir verkligen så mycket enklare när man har stödet hemifrån och jag vette tusan om jag hade vågat gå ut på kvällspromenader så sent om det inte vore för honom. Inte heller hade promenaderna varit lika roliga.
 
Angående att det är snigeltakt för sambon så är det verkligen så. Jag går väl ovanligt långsamt för att vara människa och han går ovanligt snabbt för att vara människa. Han går så sjukt snabbt. 7.5 km i timmen utan att försöka gå snabbt. Jag håller mig som högst till 4.5 km i timmen när jag försöker gå snabbt! Ni förstår att det kan blir problem ibland va?! Fast nu under mina promenader så anpassar han sig efter mig vilket jag uppskattar!

Tisdag 10 september

Frukost - 280g Valios banan och vaniljyoghurt 0.05%

Lunch - Cannelloni med grönsallad (rester fr. förra veckan)

Mellis - 200g citronyoghurt (lätt) med ½ banan och 3 skivor kallrökt skinka.

 
Ny skål från Ikea som vi köpte igår!

Middag - Saffransris med kycklingfilé och broccoli

 
Sambon hade maten klar till jag kom hem från jobbet :)
Det blev sent igen men jag fick till en kvällspromenad idag! Just hemkommen från en 53 minuters svettig promenad (3.79km, 852 kcal brända). Provade att jogga lite under vår andra kilometer. Vi var på en grusstig med lyktstolpar utplacerade ca 30 meter ifrån varandra. Joggade mellan två lyktstolpar, gick mellan nästa två osv. Joggade fyra sträckor! Känns helt sjukt att jag kan jogga men det känns också riktigt häftigt!
 
Fick även lite motion till och från jobbet (är ca 1.8km tur och retur så det är ca 25 minuter totalt). Inte allt för långt men jag bränner över 400 kcal under tiden jag promenerar till och från jobbet så någon nytta gör det ju!
 
Nu måste svettot hoppa in snabbt i duschen och sen lägga sig, får hoppas grannarna inte stör sig allt för mycket på en snabb nattdusch.
 
(Haha, fick ändra, var självklart inte 30 KM mellan stolparna utan 30 METER!)
Tillbringat min förmiddag med att först prata med min mamma i telefon i över en timme. Om vikt så klart, det är i stort sett det enda mitt liv kretsar kring just nu.. jag känner mig helst uppslukad - på ett positivt sätt. Jag tycker det är så kul! La på samtalet när sambon kom hem på lunch, vi åt lite snabbt och sen har jag städat i över en timme nu. Svettigt! Ville göra iordning i vardagsrummet med nya mattan men det blev väl kanske lite mer städning än vad som var tänkt ;)
 
 
Blev en mörk bild, är mycket ljusare i verkligheten men så här ser vårt vardagsrum ut. Nya mattan på plats och jag är nöjd! Vi har vit, grå, svart och orange tema i rummet och jag kände att det behövdes mer orange (kan fortfarande ha mer orange!) där inne. Vi hade en svart "långhårig" matta innan.
 
Nu ska jag varva ner lite, kika till mina studieportaler. göra mig iordning, äta mellis så småningom och sen gå till jobbet. Jobbar 16-21 idag.
 

Måndag 9 september

Frukost - Ingen då jag tog en lite för lång sovmorgon, oops!

Lunch - Kycklingstroganoff med ris och grönsallad (rester fr. igår).

Mellis - 200g Valios banan och vaniljyoghurt 0.05% (finns som tillfälligt besök) och klyftade plommon.

 

Middag - Kycklingstroganoff med ris (rester återigen, pga Ikeatrippen).

Kvällsfika - Grönt te, plommon och tre skivor kallrökt skinka

Blev lite annorlunda än vad jag tänkt mig idag. Istället för att handla direkt efter sambons slutat jobbet kom han hem och vi slängde i oss varsin matlåda för att sedan fara till Helsingborg (ca 8 mil bort) och gå en sväng på Ikea. Veckohandlandet tog vi efteråt. Det var en otroligt rengning skåne vi körde till idag och stundtals såg man inte allt för mycket framför sig. Läskigt. Tur att det inte var jag som körde ;)
 
En ny vardagsrumsmatta fick följa med oss likaså nya krukor, nya skålar och en ugnsform med galler i. Vi gick inte helt banans med andra ord, brukar ju alltid bli lite väl mycket som åker ner i vagnen annars på Ikea!
 
 
Ingen promenad idag (helt enligt planerna) men fick i alla fall röra på mig lite inne på Ikea :)
 
 

Kan nog inte med ord beskriva hur less jag är/var på att se vågen visa en siffra som börjar på 17x. Jag har varit på 170 något i ungefär över ett år. Någon kort sväng ner på 160 något (168.2 som minst) men de svängarna har varit väldigt korta.  Jag är så himla färdig med 170+ och det känns fantastiskt att jag inte längre är det! Känns overkligt också då jag blivit så van att se 7:an på vågen..

..men aldrig igen. Nu vill jag bara neråt och jag längtar till 150 något!

Idag är och blir en lugn dag för mig. Kroppen känns tung och ond (knät gör riktigt ont bland annat) och jag känner mig rätt trött. Sitter nu och försöker färdigställa matlistan för denna vecka, en maträtt kvar som jag inte kan komma på, tänkte surfa runt på lite olika receptsidor alldeles strax i jakt på inspiration. Efter det blir det att skriva inköpslista.

Måndag innebär ju veckohandling som alltid. Jag älskar att veckohandla, det känns så grymt gjort när man aktivt gör bra val i affären. Stärkande! Sen är det roligt när kylen är fylld med bra saker efteråt också, mycket roligare med matlagning då.

Förra måndagens vikt: 170.1 kg
Dagens vikt: 169.7 kg
En viktminskning på - 0.4 kg
 
Totalt: - 30.2  kg
 
4 hekto, ja det var kanske inte det roligaste av resultat. Matematiskt går det inte alls ihop men tydligen kan inte min kropp matte. Jag misstänker att det är på grund av ökade promenader, min kropp blir alltid så paralyserad när jag börjar röra på mig (låg ju i soffan hela förra veckan och mådde dåligt). För när det gäller både mat och motion så har jag skött mig. Fortfarande inga mackor, inget sött eller liknande.
 
MEN.. till det positiva. Jag har nu (återigen) gått ner över 30 kilo! Jag har fått en ny andra siffra (160 något) och jag har sen nystarten gått ner prick 10 kilo (6 veckor).

Söndag 8 september

Frukost/Lunch - Röd köttgryta med ris tillsammans med ruccola (rester från i veckan).

Mellis - 250g yoggi mini persika, passion, vanilj tillsammans med frysta hallon.

Middag - Kycklingstroganoff med ris och en sallad gjord på ruccola, gurka och plommon.

 
Blev matlådor också som ni ser i bakgrunden. Matlådor är världens bästa grej vid viktminskning.
 
Ett stycke trött Sara finnes bakom datorn just nu. Ville avsluta veckan starkt så drog med mig sambon på en 54 minuters kvällspromenad som höll på att ta kol på mig! Jäklar i mig vad trött jag var i slutet. Nu är det dock gjort och jag känner mig nöjd över veckans motion och mat. Räknade just ihop veckans promenader och totalt sett har jag gått 1.7 mil denna vecka!
 
Dagen har vi spenderat i sällskap med sambons brors familj. Sambon och hans bror for och fiskade medan jag umgicks med hans familj. Söta barn och trevligt sällskap är ju aldrig fel! Fick med oss en påse fylld med äpplen och en påse fyllt med plommon från deras trädgård så nu jäklar ska vi få i oss mer frukt ;)
 
 
Plommonpåse
Avrundade gårdagen med en kvällspromenad på 37 minuter. Vi hade planerat att gå en promenad men vi hade kanske inte planerat att starta den just efter 23 på kvällen. Igår efter middagen började jag må halvskumt. Vet inte om det beror på att det var lite större portion än jag ätit de senaste veckorna (inte massiv men lite större då vi inte ätit så mycket innan under dagen och jag var sjukt hungrig) eller om det är för att jag åt för snabbt eller om det är för att sambon råkade hälla i liiite för mycket olja i actifrymaskinen när han gjorde potatisen. Äter inte direkt så mycket fett nu för tiden. Tänkte blåsa av promenaden men kände att det vore skönt att röra på sig lite och det gick bra som tur var.
 
Det känns för övrigt skumt att bli sådär proppmätt som jag blev igår. Jag har inte riktigt vant mig vid att bli mätt. Mättnad är inte något jag brukade känna förr. Jag har alltid kunnat trycka i mig hur mycket som helst utan att känna att jag fått nog. Samma sak med plockgodis (som är lite av min last här i livet). Jag kunde aldrig förstå hur alla omkring mig började må illa när de ätit en viss mängd plockgodis tills förra året efter att jag gått ner ca 20 kilo och vi åt plockgodis en lördag.. och jag började må illa efter en viss mängd. Tror aldrig jag känt mig så normal som den lördagen, haha.

Lördag 7 september

Frukost/Lunch - Röd köttgryta med ris tillsammans med ruccola (rester från igår).

Mellis - Kaffe med en skvätt mjölk och en liten aprikos på dopet.

Middag - Fläskfile, actifrypotatis, pulversås bearnaise (utan tillsatt smör) med stekta champinjoner och en grönsallad (Hade tänkt fota men vid det här laget var vi så hungriga att det inte fanns någon tid för foton!).

Lördagsgott - ½ påse micropopcorn med coca cola zero.

En fotolös gårdagens mat. Ska försöka att inte upprepa det ;)

Vi kom hem rätt sent från dopet, stannade lite och hjälpte att plocka undan från borden, så när vi väl kom hem var vi sjukt hungriga. Sådär hungrig att man för en sekund överväger att bara gå och köpa någon färdigmat för man behöver mat NU och helst för en timme sen. Någon färdigmat blev det ju självklart inte, känns väldigt onödigt att trycka i sig sådan mat utan det vara bara att ställa sig framför spisen och laga ihop middagen.
 
Färdigäten och lite väl mätt sitter jag nu i soffan och konstaterar att det tar på krafterna att vara social. Känner mig helt slut i huvudet och kroppen efter idag men det var en väldigt trevlig dag. Träffar så sällan de flesta från sambons släkt så det är kul när det ordnas dop och liknande så att man får träffa dom (även hans släkt är rätt utspridd).
 
Dagens snälla var sambons mamma som hade köpt ett berg aprikoser till dopfikat, detta med tanke på mig då hon tydligen visste att jag inte äter sötsaker nu! Jättesnällt! Jag rörde för övrigt inte en enda bit av all tårta, bullar, kakor, godis och liknande som stod uppdukat. Jag tyckte inte heller det kändes jobbigt att avstå eller att sitta brevid alla som åt för glatta livet ;) Kändes förjäkla bra!
 
 
Innan dopet såg jag ut såhär, efter såg jag nog mer sliten ut haha ;)
Så var det lördag, igen! Jag vet inte varför men jag har en känsla av att det alltid är helg nu. Veckorna går så fort och så vips är det helg igen, vecka efter vecka. Nu klagar jag ju absolut inte, helgerna är de bästa. Jag får umgås med bästa sambon, vara ledig och det är en allmänt skön vibb kring helgerna.
 
Just denna lördag startades lite tidigare än andra då jag drömde att jag smakade på något riktigt vidrigt och kände att jag verkligen behövde spotta ut det.. vilket jag gjorde, i mer än drömmen. Att vakna och inse att man just spottat på sin egen arm är en för sjuk upplevelse för att lyckas somna om igen. Istället klev jag upp och försökte mig på att locka håret med min plattång. Lite random kan tyckas men vi ska på dop om några timmar så jag tänkte att jag kan försöka anstränga mig lite ;) Är dock usel på att locka håret med plattången och känner verkligen att det är dags att införskaffa en riktig locktång snart!
 
Jag har bestämt mig för att inte äta något av fikat/tårtan idag efter dopet utan jag håller mig till kaffe eller te. Snart 6 veckor utan sötsaker! Känner absolut inte för att bryta det utan kör gärna på samma spår ett tag till!

Fredag den 6 september

Frukost - 200g lättyoghurt naturell 0.5%, 50g äppelmos (lågkalori), 20g kallrökt skinka (142 kcal)

Lunch - Cannelloni med grönsallad (ca 450 kcal)

Mellis - 87g av det sista från helstekta fläskytterfilen från tidigare i veckan, 200g yoggi mini persika, passion, vanilj (ca 205 kcal)

Middag - Röd köttgryta med ris (kött, lök, vitlök, chili, röd paprika, kryddor) tillsammans med ruccola. (340 kcal)

 

Kvällsfika - 1 ägg, 94g kall nötytterfile i tunna skivor (rester fr. igår) (ca 210 kcal)

Totalt: 1347 kcal

Jag har nu gått ner nästan 30 kilo och det känns självklart jättebra. 30 kilo är dock väldigt annorlunda när man startar kring 200 kilo än när man startar vid en lägre vikt och då tänker jag framförallt på hur det syns på kroppen. Min kropp ser inte allt för annorlunda ut nu jämfört med då, det skulle väl vara bättre hy som är den mest märkbara skillnaden. Jag längtar tills det verkligen börjar synas på kroppen att jag gått ner i vikt. Självklart syns det lite nu också men det är lite "stor som stor" på det hela.
 
Tror inte jag lagt in någon bild från när jag vägde mer, mest för att jag inte tycker det är så stor skillnad.. men lägger in en jämförelse nedan.
 
 
På första bilden (vid havet) väger jag 190+, jag var inte som störst där men jag har så konstiga bilder när jag är som störst så den här var lättast att använda för jämförelse. Högra bilden är från i måndags då jag vägde in på 170.1kg. Tror det är lite skillnad, men det är svårt att se.
Jag är en kjol/klänning med leggings tjej. Det finns tre anledningar till det. Jag tycker om att bära kjol/klänning med leggings - det är fint! Jag tycker också om att vara bekväm och det är bekvämt men sen använder jag det också för att det är jättesvårt att hitta byxor till mig. De är för små, för låga, för tighta.
 
För säkert ett halvår sen så beställde jag två par byxor från ellos. Ett par jeans och ett par svarta byxor, tänkte att jag kunde chansa, det var större storlekar än vad som finns i affären. Jeansen passade (!) men det gjorde inte de svarta byxorna som var väldigt tighta i benen, så pass att jag inte riktigt fick upp dom nog för att knäppa dom.
 
Jag kände mig hoppfull ändå och sparade dom med inställningen att jag kommer kunna ha dom snart. Nu blev det kanske inte "snart" då jag kom av mig i viktminskningen men jag provade dem imorse och jag fick inte bara upp dom, jag kunde knäppa dom också! De är fortfarande lite tighta i benen och jag vet inte om det räcker med att använda dem så att de töjer sig lite under dagen eller om det fattas ngt kilo fortfarande. Avvaktar någon vecka tror jag.
 
.. MEN det känns fantastiskt! Provade samma byxor för 2-3 veckor sen och då var det långt ifrån möjligt att få upp dom och knäppa dom. Framsteg! Woop woop ;)

Torsdag den 5 september

Frukost - 200 gram citronyoghurt 0.5%. (120 kcal)

Lunch - Cannelloni (rester från igår) med grönsallad (ca 450 kcal)

Mellis - Mjölk, hallon och lågkalori äppelmos i ett försök att göra mer glassliknande konsistens (Tjock smoothie som stoppades i frysen. Misslyckades konsistensmässigt men var god ändå). (170 kcal)

 

Middag - Nötytterfilésallad med ruccola, honungsmelon, röd lök, gurka böngroddar, chili, stekta champinjoner (Ca 250 kcal vilket är betydligt mindre än vad jag normalt siktar på)

 
 
God men allt för få kalorier blev middagen på.
 

Kvällsfika 1 - 310 gram citron yoghurt (0.5%) med 37 gram kallrökt skinka (245 kcal)

Kvällsfika 2 - 200g lågkalori äppelmos (tog det sista senare på kvällen) (80 kcal)


Räknade kalorier på alla dagens mål, hamnade på totalt: 1315 kcal.
Åt så lite under dagen så jag fick lägga till en massa kvällsfika för att komma upp i hyffsade siffror.

Kvällspromenad: Check! Jag älskar kvällspromenader, det är svalare och det är så mysigt att gå omkring med min älskling när det är mörkt ute. Blev en 50 minuters promenad (3.76 km). Brände 828 kcal.
 
Jag har hela förra året sagt att jag ska gå hem eller till från skolan men fått för mig att det är rätt långt. Jag åker buss till och från skolan. Gick mot skolan nu ikvälloch kom rätt långt på hyffsat kort tid, till min förvåning. Jag gör dock ofta så, överskattar avstånd (är nog min lathjärna som tar över) men kollade upp avståndet nu på datorn och det är BARA 2.5 km! Woot?! Har bestämt att jag ska börja promenera hem från skolan (åker buss till då jag blir svettosuperstar när jag går nu för tiden.. eller ja jag får ju gå en bit nu också för att ens komma till bussen).
 
Det här blir bra :)
Sambon berättade tidigare i veckan att han minsann tänka ha en "tjuvvägningsfri" vecka denna vecka. Han är annars en sån som väger sig mest hela tiden, morgon, före träning, efter träning, kväll.. Jag tjuvvägar mig också varje morgon - mest för att jag är nyfiken och för att det känns bra att hålla koll så det går åt rätt håll, eller framförallt så det inte går åt fel håll. Nu vill jag ju inte vara sämre än sambon så jag hoppade på tåget och vågen får därför vila nu under veckan (fram tills på måndag då).
 
Känslor på det? Jo, det känns nervöst! Jag är eventuellt (host) en kontrollmänniska som mer än gärna vill ha koll på allt som går att kontrollera. Tror dock det är bra att inte väga sig varje dag, även om jag försöker att inte lägga så mycket vikt på vad vägen säger under veckorna utan använder det mer som fingervisning på hur det går på ett ungefär :) .. så om jag verkar mer nervös än vanligt.. nu vet ni varför, haha :)
Tittade när bussen går på busstrafikens hemsida och ser att de stängt av min busshållsplats (som ligger 1 minut ifrån mig) och istället hänvisar dem mig till huvudhållplatsen i stan, 12-15 minuter bort och så ska det vara fram till sista november (gissar på längre). Kanske inte världens bästa nyhet då det är rätt skönt att slippa släpa tunga böcker allt för långt fast samtidigt får jag väl se på det som något bra då det betyder att jag kommer få röra mig extra mycket de dagar jag måste in till skolan. Positivt ur ett hälso- och viktminskningsperspektiv med andra ord ;)
 
 
(morgontrötta jag mumlar dock lite för sig själv ;)

Onsdag den 4 september

Frukost - Davosgröt (Naturell yoghurt, tog 0.5%, och havregryn) med en klick äppelmos (lågkalori), hallon och mango.

 
Intressant, men nästa gång gör jag mindre portion. (Denna var enligt recept 2½ dl yohurt och 1dl havregryn, tror jag testar halvera det nästa gång).
 

Lunch - Päronkyckling med sting och ris (rester från förra veckan)

Mellis - Yoggi mini persika, passion och vanilj med hallon. 3 skivor kallrökt skinka. C-vitaminbrus.

Middag - Cannelloni (nötfärs, kryddor, krossade tomater, färska lasagneplattor, kelda 8% ostsås) med en grönsallad. (Ca 450 kcal)

 
Smarrigt. Massa matlådor blev det också!
Har varit och jobbat under eftermiddagen och kvällen på mitt extrajobb. Öronen och halsen är lagomt trötta efter att ha pratat nästan nonstop i fem timmar. Ja, det kan vara jobbigt att lyssna på sig själv ibland också ;) Efter jobbet åt vi en sen men god middag och for sedan till Ica Maxi då jag har sjukt bra framförhållning, eller så var det kanske inte.. var tvungen att köpa ett nytt kollegieblock till föreläsningen som börjar klockan 9 imorgon på morgonen. Kan eventuellt vara bra att ha något att skriva ner alla smarta saker föreläsaren säger ;) Har haft hon som föreläser imorgon flera gånger tidigare och hon är grym!
 
Skulle gå till och från jobbet idag men gick bara dit då sambon tydligen stog utanför med bilen när jag slutade. Brände iaf just över 200 kalorier. Inte mycket men i alla fall något :)
 
 

Jag vill gärna träna mer men jag är rädd att skada mig. Utöver tyngden av min vikt har jag ett dåligt knä och som sagt problem med nacke och rygg. Utöver att promenera och använda kettlebellen försiktigt är jag rätt clueless på hur jag kan träna.

Simning vore idealt men sist jag provade (förra sommaren) att vara i en bassäng så var jag som en flytboj. Jag kunde verkligen inte ta mig ner till botten och att lägga sig i simposition var svårt då min kropp bara ville vara raklång (med huvudet upp). Haha.. berättade den historien för min mamma här om veckan och jag har nog aldrig hört någon skratta så mycket som hon just då.  Jag är därför lite rädd för att prova det igen (väger ungefär samma som förra sommaren) men ska helt klart prova det igen efter att jag gått ner mer.

.. och angående träningsmaskiner att ha hemma så hittar jag ingen som tar min vikt (som inte kostar triljoner). Om ni har några tips på övningar eller sätt jag kan träna på får ni gärna dela med er av dem!  :)

Jättekul med så många nya läsare! Jag uppskattar verkligen ert besök och de kommentarer som ni lämnar. Det är peppande, motiverande och roligt att ni vill läsa om min viktresa. Är det något ni undrar över är det bara att fråga i en kommentar så ska jag försöka svara :)

Tisdag den 3 september

Frukost - Havregrynsgröt med pyttelite kanel, äppelmos (lågkalori), ett klyftat äpple, 1 dl minimjölk.

 
Helt okej kombination, äpplet gör ALLT!
 

Lunch - Köttfärssås med fullkornspasta och ruccola.

Mellis - 250 gram citronyoghurt (0.5%) med 3 skivor kallrökt skinka.

Middag - Långstekt fläskytterfilé (i ugn) med actifrypotatis, skysås och grönsallad.

 

 
Sjukt gott.
 

Kvällsfika - 2 skivor kallrökt skinka och ett glas C-vitamin brus.

Precis hemkommen från en rekordpromenad! 5,4 kilometer, över en halv mil! Kanske inte är någon särskild bedrift för andra men det är stort för mig, det är tungt att bära omkring på den här kroppen. 3 km klarar jag utan problem, 4 km är okej, 5 km är sjukt tungt. Har nog aldrig, vad jag vet, kommit över 4km förr. Det tog sin lilla tid dock, rundan tog 1 timme och 14 minuter men jag brände enligt endomondo 1204 kcal under tiden. Sjukt nöjd faktiskt :D
 
 
Lite mörkt ute :)
Jag tycker om att göra och ge småsaker för/till mina nära och kära och hade jag bara haft mer pengar hade jag gjort mer. Nej jag vet också att allt inte behöver kosta pengar men när majoriteten av ens nära och kära befinner sig 145-170 mil bort (utspridd familj) så kostar det oftast något. Visst kan man skicka ett sms eller ringa dem men det är inget utöver det vanliga.
 
Surfade runt på nätet för någon vecka sen och hittade diplom på en sida. En del var rätt underhållande, vad sägs om diplom för: världens bästa raggare, bästa samlag, idiot, misstag eller succe? Fast det var ju kanske inte riktigt de diplomen jag drogs till utan jag köpte två stycken "världens bästa syster" och en "världens bästa mamma". 25 kronor styck och de ser riktigt fina ut tycker jag. Ja visst man kan göra det i datorn själv men jag ville ha dem på hårdare papper!
 
Ska skicka iväg dem ikväll så får jag hoppas de gör mina systrars och mammas dag lite gladare :)
 
 
 
Täckte över systerdiplomet överst då det står namn och beskrivning och lite allt möjligt där under, haha :)

Jag har egentligen genom alla tider varit väldigt dålig på att få i mig mejeriprodukter. Jag har aldrig tyckt om att dricka mjölk bara som det är och visst har yoghurt varit gott men jag har dragits mer till mina mackor. Svårt att tro idag kanske, känns som att jag inte gör annat än att äta mejeriprodukter. Mina frukostar och mellisar domineras ju av det. Börjar faktiskt kännas lite enformig så jag funderar på att ge en annan sak som jag undvikit hela mitt en chans. Gröt. Vi får se hur det här går. Tänkte framför allt havregrynsgröt men läste om davosgröt som jag också är sugen att testa. Grejjen med havregrynsgröt är att jag inte tycker om konsistensen så det blir nog den största utmaningen. Jag tänker mig hackat äpple eller kanske någon annan frukt eller bär. Har ni något annat förslag som passar ovanpå/i gröten som hjälper mot den läskiga konsistensen på havregrynsgröt?

 
Så att det inte blir bildlöst ;) Bild på mig igår.

Måndag den 2 september

Frukost - 200g lättfil, 25 gram äppelmos (lågkalori), några frysta hallon. 3 skivor kallrökt skinka.

 

Lunch - Lövbiffsrullar med broccoli, blomkåls och morotsgratäng (rester från igår).

Mellis - 250 gram yoggi mini passion, persika, vanilj med kallrökt skinka. C-vitamin brus.

Middag - Torsk i ugn med täcke av philadelphia, creme fraiche, vitlök och örter. Pressad potatis på sidan om tillsammans med ärtor.

 

Kvällsfika - 150 gram lättyoghurt citron. (Älskar citronyoghurt och blev överlycklig när jag såg en lättvariant i affären igår)

Då har man fått i sig en sen middag, veckohandlat, hämtat ut paket, hälsat på sambons bror som fyller 30 idag (var bara dit en stund för att lämna över några symboliska presenter - kommer ge den riktiga när de har stor fest i oktober). Jag har också satt mig in lite i de två kurserna som började idag, skrivit en presentation om mig själv till distanskursen och fått första ångesten när jag såg hur en av tentorna var upplagda. Jag får ofta lite ångest över vissa delar i skolan (uppgifter/seminarium/tentor) och tänker att det här kommer jag aldrig klara.. men sen på något underligt sätt klarar jag dom ändå.. att jag inte lär mig det så slipper jag ha den här nervösa ångesten varje gång :D
 
.. men veckohandling var det jag skulle skriva om. Vi veckohandlar varje måndagskväll och det är sällan vi behöver handla något utöver det. Måste påpeka att veckohandlingarna händer bara när vi är nyttiga, annars har vi inte en sån bra planering.
 
Jag tror att det är en viktig del av viktminskning, att minimera antalet gånger du behöver handla i mataffärer. Ju fler gånger desto större risk är det för att något skit hamnar ner i korgen/vagnen. Jag skriver först en matplanering för en vecka med middagar och luncher. Sen skriver jag en inköpslista för det + frukostar och liknande och så håller vi oss till den listan när vi handlar.  Väldigt målinriktad handling. Såg inte ens godishyllorna idag, haha :)
 
 
 Inte världens bästa bild men det här nuvarande status i vårt kylskåp.
Varför vi har en stor spritflaska där inne som är oöppnad har jag inget bra svar på!
Jag vet att det inte är på grund av att vi har gott om utrymme för det har vi då inte! :D
 

Jag äger faktiskt en kettlebell, en liten kettlebell som är så liten att den knappt syns. Ja i alla fall om man jämför den med sambons stora kloss. Det enda hans kettlebell är bra till (för mig) är att lyfta den och inse att jag har nästan gått ner dubbla vikten på den. Den är sjukt tung kan jag tillägga. Sambons väger 16 kilo och min söta lilla väger 4 kilo. Efter att jag var med om en bilolycka när jag var 12 år har jag haft problem med nacke och rygg. I och med att vikten skenade förvärrades också nack- och ryggontet. 

Jag är alltid försiktig med vad jag lyfter och bär vilket har inneburit att jag blivit svag i (bland annat) mina armar. Jag undviker helst att bära tunga saker överhuvudtaget för jag vet att jag kommer få betala för det imorgon och kanske några dagar till. Har jag tur gör det lite ont bara men ofta går det rakt upp i huvudet och jag blir sängliggandes med sprängande huvudvärk. Ofta gör det så ont att jag mår illa. Inte kul som ni kan förstå.

Här blir det lite av en ond cirkel. Jag lyfter inte för att jag får ont men jag får säkerligen ont för att jag inte tränar upp de aktuella musklerna genom att lyfta/bära/träna.

Tillbaks till kettlebellen då. Jag har tänkt att jag ska börja lite smått här hemma och göra några få övningar för att sakta bygga upp mig. Jag hoppas på att jag ska slippa den värsta smärtan men vi får se hur det går, försiktigt optimistisk och samtidigt lite rädd här ;) Jag börjar idag!

 
 Min är den svarta :p

Söndag den 1 september

Frukost/Lunch - Icas fiskgratäng med räksås (420 kcal).

Mellis - Konserverade persikor och päron (ca 120 kcal).

 

Middag - Lövbiffsrullar medsvampfyllning serverad tillsammans med broccoli, blomkål och morotsgratäng (med keldas 8% ostsås).  

Fyllningen gjordes av stekta champinjoner, kantareller och gul lök med ½ dl 8% fraiche. Fyllningen som blev över efter rullandet åkte tillbaka in i stekpannan och fick sällskap av en skvätt milda mat extra lätt och fyllig och lite soja och hälldes sedan över rullarna i formen. (Tillagas i ugnen)  Gott!

 

 
 
 Gott gott. 
Förra måndagens vikt: 171.8 kg
Dagens vikt: 170.1 kg
En viktminskning på - 1.7 kg!
 
Totalt: - 29.8  kg sen början.
 
 
Nöjd med denna vecka! Två stycken aaaah så nära.. så nära till 160 något och så när till totalt -30 kilo! Nästa vecka tar jag dem!
 
De första fem veckorna är över (har ju satt upp delmål för fem veckorns intervaller, skrev om det här) och mitt mål de första veckorna var att väga 171 kilo (gå ner 8.7 kilo) och det klarade jag med nästan ett kilo! Woop woop. Efter de kommande veckorna är planen att jag ska väga 164 kilo :)
 
Den vikt jag går ner just nu har jag ju gått ner redan innan  (och gått upp igen) men jag börjar närma mig otrampad mark (168.2 är lägsta) och jag är sjukt peppad på det här. Ska bli så fantastiskt att se nya siffror som jag inte sett förr på min viktminskningsresa!

Jag är inte den mest pedantiska människan. Att ens nämna ordet pedant i anslutning till mitt namn är att pusha ödet. Jag kommer från en familj av pedanter men den genen verkar ha hoppat över mig, totalt. Detta till min sambos stora förtret, haha :) Idag blev det dock storstädning, vilket var som ett halvt träningspass i sig så det gjorde ju dubbel nytta, och jag måste väl säga att det känns fantastiskt när det är fint och städat. Förstår inte varför jag glömmer den känslan så fort bara! Får försöka börja städa mer och oftare och se på det som små träningspass så kanske det motiverar mig mer? ;)

På tal om träning eller mer specifikt motion så har det blivit väldigt lite motion denna vecka, i  måndags blev det två promenader. Nu beror det ju på att jag varit sjuk men det känns ändå rätt trist och jag vill gärna komma igång med promenader igen nästa vecka trots att jag fortfarande har problem med min förkylningsastma (blir andfådd för ingenting, trött i kroppen då jag vaknar varje morgon med andnöd osv.. ).

Avslutade i alla fall den här veckan med en kortare promenad på 24 minuter (404 kcal brända) alldeles precis. Kändes förvånansvärt skönt att röra på sig. Jag känner mig faktiskt betydligt starkare i kroppen nu än vad jag gjorde för bara fem veckor sen (trots att den inte är 100% frisk!!) och oändligt mycket starkare än vad jag gjorde för snart 30 kilo sen! Yay.

Något som jag verkligen arbetat med under de senaste fem veckorna är att det inte är farligt att vara hungrig. Speciellt på kvällarna. Jag undviker gärna att äta något efter middag, framför allt på vardagarna, men kroppen bryr sig inte riktigt om vad jag vill så den ger ju mig hungerkänslor ändå. Jag försöker tänka att det är ju onödigt att äta nu, jag ska ju snart sova och efter sömn kommer frukost.. och det fungerar! Att jag sällan är hungrig på morgonen när det väl blir frukost är en annan femma.

Tidigare när jag viktminskat (före nystarten för fem veckor sen) har jag haft som vana att äta kvällsfika, ofta yoghurt eller mackor. Jag gjorde det med tankegången att om jag äter NÅGOT på kvällen så kommer det hålla borta sug efter att äta något betydligt mindre nyttigt.  Den här gången känner jag dock att det målet känns helt onödigt för mig och jag satsar hellre på de andra fyra målen jag äter under dagen.

Det verkar ju fungera än så länge och jag hoppas det håller i sig. Skulle jag vara katastrofhungrig är jag ju såklart inte främmande för att äta något på kvällen men det är skillnad på vana och behov.

Jag vet faktiskt inte varför jag undvikit att visa mitt ansikte här i bloggen. Eller ja, jag var osäker på hur jag ställde mig till frågan så medan jag funderade blev det huvudlösa bilder (halvt i alla fall).

Har väl nu kommit fram till att det inte spelar någon roll för mig om jag visar ansiktet eller inte. Samt att  jag själv uppskattar  när jag kan sätta ett ansikte på de jag läser om, så jag får väl inte vara sämre själv. Med andra ord: ingen mer halshuggning nu. Så.. det här är jag ;)

 
Bild från i somras när vi var i Berlin (ahh vad jag saknar den semesterresan!!)
 
 
Förra veckan.

Lördag den 31 augusti

Frukost/Lunch - Päronkyckling med sting (rester från veckan)

Mellis - 50 gram äppelmos

Middag - Nötytterfilé med actifrypotatis, morots"tzatziki" (gjord på morot, 5% creme fraiche, vitlök, salt och peppar),  bea (pulversås utan tillsatt smör) och en grönsallad.

Morots"tzatzikin" var kanske inte min favorit, vet inte om det beror på valet av mejeriprodukt, min personliga smak eller om det faktiskt bara är en dålig idé ;)

 
Så här ser actifryapparaten ut. Den "friterar" med mindre än en msk olja. Vi använder 1 tsk- ½msk.
 
 
Färdigt, fast igår var vi lite otåliga. Brukar vänta så de får lite mer färg.
 
 
Morots"tzatzikin"...
 
 Lördagsgott -30g Popcorn med coca cola zero